8 Octombrie 2010

Ioan Niculae: Inchid toate combinatele daca nu voi mai putea utiliza gaz din productia interna



Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a declarat ca va inchide toate combinatele chimice pe care le detine dupa 31 octombrie, data la care inceteaza prevederile legii care permite companiilor din sectorul chimic sa utilizeze gaz doar de provenienta interna.

"Voi inchide toate combinatele dupa 31 octombrie, cu exceptia celui de la Slobozia, pe care il mai tin deschis si in luna noiembrie, pentru ca am un contract cu el pe care trebuie sa-l inchei", a spus Niculae, citat de Mediafax.

Omul de afaceri detine cinci combinate de ingrasaminte chimice - Amonil Slobozia, Donauchem Turnu Mgurele, Amurco Bacau, Gaproco Piatra Neamt si Nitroporos Fagaras.

O serie de companii din sectorul chimic consuma doar gaze din productia interna pana la 31 octombrie, aceasta fiind o masura a Guvernului de sprijinire a sectorului in perioada de criza economica. In mod normal, consumatorii utilizeaza un cos format din gaze produse intern si gaze din import.

Consumul anual al industriei chimice si petrochimice din Romania se ridica la circa 2,5 miliarde metri cubi. Consumul de gaze la nivel national este de peste 13 miliarde metri cubi.

"Oprim productia pentru ca nu avem de unde sa mai luam gaze. Diferenta dintre gazul produs intern si cel importat este de la simplu la dublu. Daca ajungem sa importam chiar si 20% din gaz, nu mai este rentabil", a adaugat proprietarul InterAgro.

El crede ca, daca nu vor fi prelungite prevederile legii, "probabil cineva vrea sa puna mana" pe gazul romanesc.

Directorul comercial al combinatului de ingrasaminte chimice Azomures, Mihai Ogrean, a declarat recent ca o solutie de functionare optima este "prelungirea" legii care permite utilizarea doar a gazului de provenienta interna.

"Deocamdata, ceea ce se poate spune este ca pana la 31 octombrie beneficiem de prevederile acestei legi, care ne permite sa utilizam doar gaz de provenienta interna. Se intentioneaza sa se prelungeasca termenul de valabilitate, saptamana viitoare exista o intalnire la nivelul Ministerului Economiei si cu domnul ministru avem o discutie pe tema asta, inca nu putem sa spunem cu certitudine daca perioada de valabilitate va fi prelungita, lucru care anul trecut s-a facut si a fost benefic, pentru ca am reusit sa nu oprim productia, ca atare exporturile judetului au crescut cu 30%, si asta se datoreaza si faptului ca Azomures n-a mai fost oprit", a spus Ogrean.

El a adaugat ca reprezentantii combinatului spera sa beneficieze de conditii similare si in viitor, pentru ca perioada "critica si dificila inca n-a trecut", nici macar pe piata mondiala, desi o revigorare usoara a pietii se sesizeaza.



Citeste si