7 Decembrie 2010

Romania - Campioana regiunii la tranzactiile din productia energiei regenerabile



Cu tranzactii cumulate de 650 de milioane de euro in ultimii trei ani pe piata productiei de energie regenerabile, Romania conduce in topul tarilor din regiunea Europei Central-Estice si Sud-Estice, potrivit unui studiu DealWatch realizat de compania de cercetare ISI Emerging Markets.

Ca numar de tranzactii, Turcia conduce, cu 29 de deal-uri, dar Romania este tara din cele doua regiuni care, in perioada 2007 - primele noua luni ale anului curent, a atras cele mai valoroase tranzactii, totalizate la 650 de milioane de euro.

Pozitiile de lideri se datoreaza atat conditiilor naturale favorabile productiei de energie verde, cat si sprijinului statului pentru sector. Cel mai important motor de crestere a activitatii de M&A in Uniunea Europeana este directiva CE 28/2009, care prevede ca pana in anul 2020 20% din consumul de energie la nivel de UE sa provina din surse de energie regenerabila.

In cazul Turciei, care a inregistrat rezultate deosebite, un factor important este acela ca in 2006 guvernul a initiat un program pentru a stimula sectorul intern de energie verde cu scopul de a reduce dependenta de sursele externe. Datorita subventiilor acordate de state, precum si a conditiilor favorabile pentru producerea de energie eoliana, solara si geotermala, sectorul energiilor regenerabile a crescut rapid in Turcia.

In Romania, majoritatea tranzactiilor din sectorul M&A (mergers & acquisitions/fuziuni si achizitii) inregistrate de DealWatch din 2007 incoace au fost in sectorul energiei eoliene, un domeniu care este de asteptat sa aduca cel mai mare numar din viitoarele deal-uri, in conditiile in care tara are un potential energetic eolian estimat la 23 TWh.

Cea mai mare tranzactie din perioada analizata (2007 - septembrie 2010) a fost achizitia, de catre cehii de la CEZ, a fermei eoliene de la Cogealac si Fantanele (judetul Constanta), contra unei sume de 301 milioane de euro. Ea este urmata de tranzactia de 250 de milioane de euro prin care spaniolii de la Iberdrola Renovable au cumparat 50 de proiecte de ferme eoliene. Mai recent, germanii de la RWE a investit 30 de milioane de euro pentru preluarea unui parc eolian cu o capacitate instalata de 230 MW.

Asa cum apreciaza specialistii de la DealWatch, zona Deltei Dunarii si regiunea Dobrogea prezinta, de asemenea, potential pentru dezvoltarea de proiecte in sectorul productiei de energie solara.

Potrivit studiului citat, in primele noua luni ale anului acesta, numarul tranzactiilor din M&A, in domeniul productiei de energie din surse regenerabile din regiunea Europei Central-Estice si Sud-Estice, a fost de aproximativ patru ori mai mare decat cel inregistrat in intreg anul 2007, ceea ce indica o rata anuala de crestere de 60%. In aceeasi perioada (ianuarie-septembrie 2010), valoarea totala a tranzactiilor a crescut de la 67 de milioane de euro la 363 de milioane de euro.

Valorile inalte inregistrate in 2008 au fost rezultatul unor tranzactii la scara larga, precum achizitiile de proiecte de ferme eoliene realizate de Iberdrola si CEZ in Romania si privatizarea unor centrale hidroelectrice si geotermale din Turcia.

In perioada 2007 - septembrie 2010, mai bine de jumatate (53%) dintre deal-urile din piata productiei de energie verde din cele doua regiuni au vizat sectorul energiei eoliene. Centralele hidroelectrice mici si microcentralele hidroelectrice au avut o cota de 27%, respectiv 12% din totalul tranzactiilor, pe cand alte surse de energie regenerabile, precum biogazul sau energia geotermala, si-au adjudecat o cota de doar 8% in termeni de volum.

Vezi aici ce loc ocupa Romania in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitori in domeniul energiei regenerabile.

Afla aici cand va fi gata cel mai pare parc eolian onshore din Europa, dezvoltat de CEZ in judetul Constanta, o investitie de 1,1 miliarde de euro.



Citeste si