8 Aprilie 2011

Cand va resimti populatia efectele revenirii economice



Cresterea economica de 1,5% din PIB estimata pentru 2011 nu va insemna nimic pentru puterea de cumparare a populatiei, subliniaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Populatia va simti in buzunar efectele revenirii economice abia peste, probabil, doi - trei ani.

"O crestere economica de 1,5% nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumparare, la nivelul buzunarului populatiei. Practic, ca sa simtim ceva la acest nivel, vor mai trece probabil doi - trei ani", afirma Ionut Dumitru.

Economia Romaniei s-a stabilizat, dar inca nu a iesit din recesiunea in care a intrat in ultimul trimestru din 2008 si care a provocat o contractie economica de aproape 10% fata de nivelul de dinante de criza.

Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

In plus, puterea de cumparare a populatiei continua sa fie afectata si de inflatia ridicata. Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, intervalul de variatie fiind de plus/minus 1 punct procentual. Proiectia BNR arata ca inflatia se va plasa la 3,6% la finalul acestui an, dar acest scenariu pare putin probabil in conditiile in care inflatia anuala era de 7,6% in februarie.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.



Citeste si