Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a vorbit despre planurile institutiei pe care o conduce, cresterea prognozei de inflatie si pregatirea unor masuri speciale pentru descurajarea creditarii in valuta, urmand sa fie urmatoarele sale tinte.
BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, noteaza Mediafax.

"In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a aratat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv sa descurajeze creditarea in valuta pentru acesti debitori.

Nivelul de trai va creste diferentiat si primele beneficii vor fi inca din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar se va simti mult intarziat in zona bugetara, iar beneficiarii de asistenta sociala vor ajunge la standardul din 2008 abia in 2015, considera guvernatorul BNR.

"Parerea mea este ca maniera in care se redreseaza si, sper, va creste economia romaneasca in perioada urmatoare, fiind bazata numai in subsidiar pe consum si in principal pe export si productie, va imprima si caracteristicile corespunzatoare legate de cresterea nivelului de trai si de perceptia acestei cresteri. Se va face mult mai lent decat dupa redresarea din anul 2000", spune Isarescu.

El a explicat ca imbunatatirea nivelului de trai se va observa in primul rand in sectoarele legate de productie si export, inca din acest an, si va fi mult intarziata in sectorul bugetar si de asistenta sociala.

BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior, dar politica monetara se mentine compatibila cu cresterea economica, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.

Intrebat daca noua prognoza indica o inflatie mai mare, Isarescu a confirmat, aratand insa ca nu pot fi prezentate detalii decat la urmatorul raport trimestrial asupra inflatiei, de la inceputul lunii mai.

"Deocamdata faptul ca am fost prudenti in reducerea ratelor de dobanda ne ajuta, pentru ca suntem relativ bine pozitionati cu o rata a dobanzii de politica monetara si in conditiile noilor perspective. Cred ca am spus destule", a continuat guvernatorul bancii centrale.
BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Cele mai mari probleme ale Romaniei sunt dezechilibrul dintre numarul contribuabililor si pensionari si beneficiarii de asistenta sociala, precum si ineficienta infrastructurilor publice de transport, energetice, de sanatate si educatie, afirma guvernatorul BNR.

"Cred ca sunt doua probleme mari. Una este acest dezechilibru care nu se poate corecta decat in cativa ani buni si pana atunci trebuie sa ne invatam sa traim cu el si sa ne vedem lungul nasului, aici am ajuns, intre numarul de contribuabili si numarul de pensionari si beneficiari de asistenta sociala. A doua este ramanerea extrem de in urma si ineficienta infrastructurilor publice de transport, energetice, umane, adica de sanatate, educatie. Deci toata infrastructura economiei este deteriorata", a declarat Isarescu.

El a menționat ca, alaturi de ineficienta infrastructurii publice, exista "o risipire o investitiilor publice in zeci, sute si mii de proiecte neterminate".

"Scoli neterminate, si care probabil nu se vor termina niciodata pentru ca sunt in catune care nu au nicio perspectiva, poduri, podete", a continuat Isarescu.

Intrebat care este cea mai daunatoare disfuntionalitate cauzala, Isarescu a indicat capacitatea limitata de atragere a fondurilor comunitare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri