Statul roman va contracta, pana in martie, un imprumut extern de circa 400 de milioane de euro, suma urmand sa acopere costurile unui program de inchidere ecologica a minelor ce se va derula pe o perioada de trei ani.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca programul - derulat la cererea Uniunii Europene - este o premiera pentru Romania, unde niciodata pana acum ecologizarea nu a fost o componenta a inchiderii vreunei mine. "A existat un program cu bani de la Banca Mondiala, insa rezultatele lui nu se vad", a declarat Sulfina Barbu, citata de Mediafax. Ministrul Mediului a explicat ca programul de investitii va viza ecologizarea iazurilor de decantare si a haldelor de steril, cele doua mari tipuri de deseuri rezultate in urma unor exploatari miniere.

Sulfina Barbu a mai spus ca programul de inchidere a minelor anterior conceput nu este coerent, date fiind inadvertentele intre datele de inchidere a minelor si cele de inchidere a iazurilor de decantare aferente lor. "Exista in acest moment situatii in care iazul trebuie inchis anul acesta, iar mina propriu-zisa in 2009. Cum sa functioneze mina respectiva inca trei ani?", s-a intrebat Barbu.

Pentru a corecta aceste neconcordante, doi consilieri ai ministrului vor participa la intalniri saptamanale de lucru pentru a modifica planul de inchidere existent si pentru a include printre masurile de luat si pe cele finantate din imprumutul extern.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si