Romanii si grecii sunt cei mai nemultumiti europeni in privinta masurilor de combatere a saraciei, peste 90% din participantii din cele doua tari la un sondaj Eurobarometru afirmand ca nu se face suficient in aceasta privinta.
La nivelul Uniunii Europene, media nemultumitilor este de 75%, noteaza Mediafax.

Chiar daca in Romania si Grecia sunt la egalitate in privinta procentajului de persoane care considera nesatisfacatoare masurile luate, Romania are cel mai scazut procentaj de persoane multumite. Doar 6% dintre cei consultati au considerat ca in Romania "se face suficient in lupta impotriva saraciei", potrivit sondajului, in timp ce 3% sunt nehotarati. In comparatie, in Grecia, procentajul multumitilor este de 9%, iar cel al nehotaratilor zero.

In urma Romaniei si Greciei se afla Letonia, unde 88% din populatie este nemultumita, iar la polul opus Luxemburg si Olanda, cu procentaje de 41%, respectiv 49%.

Mai mult de jumatate din romani, respectiv 59%, considera ca UE are un impact pozitiv asupra politicilor de pe piata muncii, peste media UE de 52%. Totodata, 68% din romani apreciaza ca UE are un impact benefic asupra infiintarii de locuri de munca si combaterii somajului. In UE media este de 55%.

Procentajul romanilor increzatori in capacitatea lor de a-si pastra locul de munca in urmatoarele luni se situeaza la 83%, aproape de media europeana de 82%. In timp ce 12% din romani nu au incredere in propriile abilitati de a-si pastra slujba, la nivel european procentajul este de 15%.

Romanii acorda o importanta peste media UE experientei profesionale (61% fata de 54% in UE) si nivelului de calificare (62% fata de 51%) in privinta gasirii unui loc de munca, dar se situeaza sub medie la abilitatea de adaptare (23% fata de 35%), la cunoasterea calculatorului (15% fata de 19%), sau competente lingvistice (9% fata de 17%).

Respondentii din Romania au o mobilitate mai redusa, raportat la UE, pe piata muncii si prefera ca in cazul concedierii sa-si caute acelasi tip de slujba in aceeasi localitate, se arata in studiul Eurobarometru. Astfel, 53% din romani ar cauta un loc de munca similar in orasul in care se afla daca ar fi concediati, fata de o medie europeana de 48%. Doar 18% din romani, jumatate fata de media UE, si-ar cauta acelasi tip de loc de munca in alt oras, in timp ce 19%, raportat la 21% in UE, ar viza o slujba complet diferita in aceeasi localitate.

Doar 6% din romani ar schimba si tipul de munca si localitatea, in timp ce in UE procentajul este de aproape dublu, de 11%.

Unul din zece romani si-ar deschide propria afacere fara angajati, fata de 13% la nivel comunitar, in timp ce 3% ar opta pentru o afacere cu angajati, la fel ca in UE.

Aproape jumatate din romani, 47%, considera ca prea multe persoane se pensioneaza prea devreme, aproape de media de 44% a UE. Totodata, 81% dintre respondentii din Romania sunt de acord cu flexibilizarea contractelor de munca pentru a incuraja infiintarea de noi slujbe, peste media Uniunii de 72%.

Procentajul romanilor care au participat la un curs de instruire, sau alt tip de formare profesionala, in ultimii doi ani este de 15%, de doua ori mai mic decat media UE de 29%. Peste 80% din romani au afirmat ca nu au participat la astfel de cursuri, in timp ce 2% au spus ca nu stiu.

Doar 7% din romani au beneficiat de astfel de cursuri finantate de angajatori, comparativ cu 18% in UE, 5% au platit ei insisi costurile (6% in UE), iar 3% au urmat un cursuri pentru care costurile au fost suportate de stat (7% in UE).

La sondajul derulat intre 24 septembrie si 9 octombrie au participat 26.723 europeni, dintr-o populatie totala a UE de 408,8 milioane. In Romania, sondajul a fost derulat de TNS CSOP intre 24 septembrie si 8 octombrie si a vizat 1.045 de persoane.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri