Romania are 25 de avantaje competitive, 49 de dezavantaje, in timp ce 22 de indicatori de competitivitate sunt neutri, ceea ce arata necesitatea imbunatatirii performantelor nationale, potrivit unui raport realizat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), scrie Mediafax.
AmCham a lansat miercuri Raportul de Competitivitate a Romaniei, avand la baza o evaluare statistica si un sondaj al liderilor de afaceri cu privire la principalele politici economice.

Raportul contine o evaluare a principalelor domenii cu impact asupra mediului de afaceri din Romania, precum si o serie de recomandari bazate pe aceasta analiza si pe rezultatele sondajelor de opinie realizate in randul liderilor de companii mari si IMM-uri din Romania.

In raport au fost analizate sase zone principale in elaborarea politicilor publice, respectiv indicatorii generali ai competitivitatii, administratia publica, cadrul legislativ si de reglementare, resursele umane, infrastructura si politicile financiar-monetare.

Raspunsurile oferite de liderii chestionati confirma in cea mai mare parte rezultatele analizei statistice, indicand nemultumiri legate de zona administratiei publice si infrastructurii.

Pe de alta parte, peste 50% dintre respondenti au exprimat intentii de suplimentare a capitalului investit in Romania si de crestere a numarului de angajati in urmatorii 5 ani.

"Astfel de decizii pot explicate indeosebi prin volumul cererii inregistrate pentru produsele sau serviciile lor la nivelul local si export", considera reprezentantii AmCham.

Printre recomandarile AmCham in vederea elaborarii politicilor de imbunatatire a competitivitatii Romaniei se regasesc utilizarea fondurilor UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dublata de parteneriate public-private si consolidarea competitivitatii companiilor romanesti.

Totodata, AmCham recomanda impunerea cerintei de realizare a analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementari il au asupra cresterii sustenabile si stabilitatii mediului de afaceri.

Dezvoltarea unui plan amplu si coordonat de imbunatatire a infrastructurii Romaniei pentru atingerea standardelor UE de calitate si acoperire, precum si dezvoltarea unei strategii clare, investirea in crearea unei infrastructuri de retele energetice inteligente, coroborate cu maximizarea producerii de energie regenerabila, reprezinta factori de crestere a competitivitatii.

Alte recomandari vizeaza cresterea transparentei si responsabilitatii in administratia publica si utilizarea fondurilor publice, acordarea de stimulente pentru a mentine in tara specialistii de inalta calificare, dupa modelul experientei pozitive inregistrata in sectorul IT.

In acelasi timp, investitorii straini sustin stimularea investitiilor in domeniile cheie pentru export si crearea de pachete de facilitati pentru investitori straini si locali, bazate pe implementarea noilor tehnologii, numarul de locuri de munca create si valoarea adaugata capacitatii de export.

AmCham Romania reprezinta 300 de membri- companii americane, locale si internationale, cu investitii totale de oeste 10 miliarde de dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri