Economia Romaniei se mentine printre cele mai putin competitive din regiune si din Europa, astfel ca este importanta adoptarea de politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, potrivit AmCham, care propune un set de recomandari in acest sens.

Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, noteaza Mediafax.

Reprezentantii AmCham, una dintre cele mai importante organizatii de investitori straini din Romania, apreciaza ca Romania trebuie sa adopte politici publice si strategii orientate spre dezvoltare economica si cresterea competitivitatii economiei nationale.

In raportul Forumului Economic Mondial, Romania este incadrata in categoria economiilor bazate pe eficienta, in urma analizei celor 12 determinanti ai competitivitatii, respectiv institutii, infrastructura, mediul macroeconomic, sanatate si educatie primara, invatamant superior si instruire, eficienta pietei de bunuri de consum, eficienta pietei muncii, dezvoltarea sectorului financiar, gradul de adoptare a noilor tehnologi, dimensiunea pietei, gradul de sofisticare a afacerilor si inovarea.

Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.

"Tabloul economiei globale oferit de Raportul de Competitivitate al Forumului Economic Mondial ramane un instrument relevant pentru companii si guverne. Ascensiunea Romaniei cu doua pozitii fata de editia precedenta este o veste buna, insa tara noastra se situeaza inca in urma multor tari din regiune si a statelor membre ale Uniunii Europene, astfel ca se impune intensificarea eforturilor in directia cresterii competitivitatii economice. Dincolo de dezvoltarea competitivitatii economiei nationale, in calitate de membru al UE, Romania trebuie de asemenea sa contribuie la cresterea competitivitatii globale a Europei", a declarat Valeriu Nistor, presedintele AmCham Romania.

In viziunea AmCham, masurile concrete pentru cresterea competitivitatii economice ar trebuie sa includa, printre altele revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal, dar si mentinerea cotei unice de impozitare, reducerea birocratiei, asigurarea transparentei procesului decizional prin sustinerea unui proces de consultare cu toate partile implicate in scopul claritatii si consecventei schimbarilor legislative propuse si respectarii principiilor fundamentale de stabilitate si transparenta.

Totodata, AmCham recomanda politici de toleranta zero fata de mita printr-o aplicare eficienta a legislatiei in domeniu si prin implementarea schemelor de cooperare juridica internationala pentru combaterea coruptei transfrontaliere, transparenta totala si responsabilizare in administrarea fondurilor publice, crearea de stimulente pentru retentia personalului inalt calificat tehnic si stoparea migrarii fortei de munca, dupa modelul cu rezultate pozitive din sectorul IT si incurajarea investitiilor in industrii cheie pentru export si crearea de stimulente pentru investitori locali si straini pe baza noilor tehnologii implementate, a numarului de locuri de munca generate si a valorii adaugate ridicate pentru export.

AmCham Romania reprezinta peste 350 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri