Costurile salariale includ remuneratia, bonusurile si alocatiile platite de angajatori in numerar sau in natura in schimbul muncii depuse de salariati, platile catre programele de economii destinate angajatilor (precum contributiile sociale), platile corespunzatoare zilelor nelucrate si prestatiile in natura, precum alimente, carburanti, masini de serviciu etc.

Costurile orare cu forta de munca au urcat in zona euro cu 2,7% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 3,3% in trimestrul doi. In UE, Eurostat a inregistrat un avans de 2,6% in perioada iulie-septembrie, de la 3,2% in aprilie-iunie.

Costurile salariale orare au urcat cu 2,6% la nivelul UE si in zona euro. Pe sectoare, costurile salariale din UE au urcat cu 2,9% in industrie, 2,2% in constructii si 2,6% in servicii.

Citeste si:

Singura tara care a inregistrat scaderea costurilor orare cu forta de munca in perioada analizata este Irlanda (-1,1%), iar cele mai modeste cresteri au fost consemnate in Portugalia (0,8%), Cipru (1,4%) si Suedia (1,7%).

Costurile au crescut cu 4,1% in Ungaria, 4,6% in Austria, 2,2% in Italia, 2,9% in Germania, respectiv 3,1% in Franta.