Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat in acest an 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde euro in 2010.

MFP a organizat o licitatie pentru vanzarea de titluri in euro in mai, cand a plasat obligatiuni 939 milioane euro, cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

In luna iulie, Finantele au mai imprumutat 460,13 milioane euro prin vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, randamentul mediu fiind de 4,85% pe an.

De pe pietele externe, Ministerul Finantelor a atras la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, anul viitor statul vrea sa imprumute 1,3 miliarde euro de pe pietele internationale pentru a acoperi jumatate din deficitul bugetar de anul viitor, iar suma contractata din extern ar putea atinge 2,8 miliarde euro, in conditiile in care ajung la scadenta doua emisiuni in euro.

Guvernul si-a bugetat pentru 2012 un deficit in termeni nominali de 11,2 miliarde de lei, iar 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Finantele au atras in luna decembrie 5,35 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, cu 18% peste valoarea programata, de 4,5 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Discutiile cu CE privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de final