Vanzarea de obligatiuni a beneficiat de un interes foarte ridicat, cu oferte primite de Trezorerie in valoare de 1,5 miliarde de lei, de aproape patru ori suma prevazuta in planul de imprumut pentru luna ianuarie, de 400 de milioane de lei, scrie Mediafax.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,7%. Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in ianuarie 2013, iar maturitatea reziduala a titlurilor vandute luni se situeaza la 8 ani si 3 luni. Statul s-a imprumutat cel mai recent la o maturitate reziduala similara in noiembrie, cand a atras din piata, prin redeschiderea aceleiasi emisiuni de obligatiuni, 300 de milioane de lei la un randament mediu anual de 3,74%.

Ministerul va redeschide marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 60 de milioane de lei. Aceasta este ultima runda de imprumut prevazuta pentru luna ianuarie.

Citeste si:

In ianuarie, Finantele au imprumutat prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie 3,56 miliarde de lei. Statul a planificat sa imprumute in ianuarie prin certificate de trezorerie si obligatiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta si 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare. Ministerul a programat sa atraga 1,3 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 3, 5, 10 si 15 ani.

Ministerul Finantelor vrea sa atraga in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.
Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.