Cresc preturile productiei industriale

Preturile productiei industriale pe total au urcat cu 0,4% in luna noiembrie a anului trecut, in special pentru piata interna si mai putin in cazul marfurilor livrate la extern, si au crescut cu 7,9% fata de luna corespunzatoare din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,5% in noiembrie, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,2%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+1,5%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,6%) si in industria prelucratoare (+0,4%). In industria extractiva preturile au scazut cu 0,5%, scrie Mediafax.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,2%), industria bunurilor de capital (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%). In industria bunurilor intermediare s-au inregistrat scaderi de preturi (-0,5%).

Comparativ cu noiembrie 2010, s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+12,8%), in industria prelucratoare (+8,5%), in industria extractiva (+5,5%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca in ultimele 12 luni la produsele din industria energetica (+11,9%) si industria bunurilor intermediare (+7,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%) si industria bunurilor de capital (+2,9%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri