Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat vizeaza inregistrarea sistematica a imobilelor situate pe teritoriul Romaniei. Prin acest proiect autoritatile cauta investitori privati care sa asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului considera necesara realizarea cadastrului general si cautarea de resurse, inclusiv din mediul privat, datorita atat angajamentelor internationale asumate de Romania privind cadastrul general, cat si ca urmare a necesitatilor socio-economice, care cer o evidenta completa si corecta asupra proprietatilor imobiliare, in conditiile in care un astfel de demers, deosebit de costisitor, nu poate fi suportat in totalitate de bugetul public", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Avantajele existentei cadastrului general sunt, printre altele, potrivit MDRT, siguranta circuitului juridic civil si a institutiei creditului ipotecar, reducerea semnificativa a numarului de litigii avand ca obiect regimul juridic al terenurilor, crearea unei baze reale de impozitare a proprietatilor, punerea in aplicare a politicilor de comasare a terenurilor in vederea unei mai bune administrari prin programe de dezvoltare rurala si, totodata, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor prin programele finantate de Uniunea Europeana.

Citeste si:

"Pana in prezent, inregistrarea proprietatilor imobiliare in Romania s-a facut sporadic, fiind realizata, in special, ca urmare a solicitarilor proprietarilor, care au suportat costurile intocmirii documentatiilor cadastrale si ale inscrierii in Cartea Funciara. Din datele statistice centralizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) reiese ca, in prezent, sunt inregistrate in sistemul de cadastru si publicitate imobiliara in jur de 6,2 milioane de imobile, ceea ce reprezinta aproximativ 40% din totalul numarului de parcele care fac obiectul titlurilor de proprietate", se mai arata in comunicat.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat de mai multe ori ca grupul Samsung este interesat sa realizeze cadastrul general al Romaniei, in parteneriat public-privat, acesta putand fi primul proiect de acest fel derulat de MDRT.