"Luam in calcul utilizarea oricaror bani, pe care eventual nu i-am gasit pe piata sau in buget, daca lucrurile vor derapa in zona euro. Deci, noi ne asiguram resurse, stiti ca avem la dispozitie 3,5 miliarde de euro de la Fond, din care nu am tras niciun euro, desi puteam sa tragem mai bine de un miliard de euro pana acum. Ne vom asigura resurse si de la Banca Mondiala, si de la UE, de oriunde, pentru situatia in care Romania ar avea nevoie daca, spre exemplu, se prabusesc exporturile. Trebuie sa... Romanului nu-i vom putea spune ca nu-i dam salariul pentru ca nu vom putea sa exportam in Germania. Va trebui sa avem banii de pensii si salarii, de functionarea statului, oricand la dispozitie”, a declarat presedintele Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele a precizat ca, daca zona euro intra in recesiune, Romania va fi in dificultate si cresterea economica va fi franata.
Romania negociaza cu Banca Mondiala (BM) o linie de credit de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM.

Guvernul negociaza cu banca un acord preventiv de imprumut, care ii va permite sa decida mai tarziu daca va accesa sau nu fonduri, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Banca Mondiala se va alatura FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat in martie, dupa aprobarea liniei de credit. FMI si UE pun la dispozitia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. Romania nu a tras inca fonduri din acordul cu FMI si UE.

"Romania va trebui sa indeplineasca anumite masuri, aflate in prezent in discutie. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani", a spus Rantrua.