Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
El a tinut ca, la inceputul sedintei de guvern, sa sustina o declaratie in fata jurnalistilor prin care sa clarifice problema cresterii salariilor si pensiilor.

"Guvernul nu va deschide robinetul masurilor populiste, dar aceasta nu inseamna ca nu va respecta angajamentele anuntate inca din luna decembrie, daca exista conditii", a spus Boc, amintind ca Executivul a stabilit inca de la sfarsitul anului trecut ca salariile din sectorul public si pensiile vor fi majorate prudent in cursul acestui an, in cazul in care conditiile economice vor permite, relateaza Mediafax.

"Stabilitatea si sustinerea cresterii economice sunt conditii pentru a putea discuta de usoare recuperari a salariilor si indexari de pensii. Nimeni sa nu se astepte de la Guvern la masuri populiste care sa destabilizeze tara", a spus Boc.

Premierul a cerut ministrilor "sa ramana in aceasta linie de comunicare prudenta".

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Un anunt similar a fost insa prezentat si in luna noiembrie 2011, cand liderii coalitiei de guvernare au convenit ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice.

Aceasta varianta a fost inclusa deja in raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se ca "salariile din sectorul public si pensiile vor fi majorate prudent in cursul acestui an, in cazul in care conditiile economice vor permite".

Acelasi paragraf a fost inclus si in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI dupa redactarea proiectului de buget.

Intr-o conferinta de presa sustinuta in luna noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa inghete salariile si pensiile in sectorul public, dar sa le poata majora limitat la mijlocul acestui an daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El a precizat ca orice crestere a pensiilor va fi modesta, nu cum se intampla in trecut, si a dat ca exemplu o crestere, probabila, echivalenta cu rata inflatiei, de 3-4%.

Franks a precizat ca o delegatie a FMI va veni in luna aprilie la Bucuresti, pentru a discuta despre acest lucru cu autoritatile romane.
Presedintele Traian Basescu a atras atentia, duminica, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste.
"In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminica, presedintele Basescu.

De altfel, seful statului a declarat ca, potrivit unor prognoze, exista riscul ca statele din zona euro sa intre in recesiune in a doua parte a acestui an, iar, in acest caz, Romania s-ar putea afla in dificultate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri