Guvernul a promis Fondului Monetar International (FMI) ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neinlocuirea angajatilor care ies din sistem in urma concedierii, demisiei sau pensionarii si prin identificarea suprapunerilor de atributii ale angajatilor.

Executivul se va asigura astfel ca este realizata o incadrare mai rapida in grila de salarizare din sectorul bugetar, se arata in scrisoarea de intentie convenite cu FMI in aceasta luna si obtinuta de Mediafax.

In luna iunie, Guvernul si FMI au convenit sa fie elaborate norme de personal pentru fiecare minister ordonator de credite si sa fie flexibilizata regula de un angajat la sapte posturi vacantate in sectorul bugetar, mentinand insa cheltuielile de personal in jurul a 7% din PIB.

Premierul Victor Ponta explica atunci ca angajari de personal sunt necesare mai ales in educatie si sanatate si ca sistemul de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate trebuie aplicat cu mai multa "flexibilitate" in principal in aceste doua domenii, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal sa fie eliminate.

Ulterior, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta ca administratia sa fie reorganizata si ca posturile astfel vacantate sa poata fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat - un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singura angajare la sapte posturi vacantate.

Citeste si:
Bugetarii pot sta linistiti. NU se anunta disponibilizari
Marius Budai: Cei 400.000 de...

Angajarile sunt insa posibile doar cu acordul Guvernului. Astfel, anual, prin hotarare, Guvernul are posibilitatea sa stabileasca numarul maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimeaza deja o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei in acest an si 108 milioane lei in fiecare dintre urmatorii patru ani.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.

Cresterea salariilor din sectorul public, conditionata partial de evolutia incasarilor

Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma sa creasca cu 1 miliard lei incepand de anul viitor, dar jumatate din aceasta suma va fi distribuita in al doilea semestru si depinde de evolutia veniturilor la buget in raport cu asteptarile, potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI

Citeste si:
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire
Dupa ani de criza, economia...

"Bugetul prevede o crestere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, in linie cu rata inflatiei, iar jumatate din aceasta majorare va fi distribuita in a doua jumatate a anului, in functie de intrarea veniturilor conform cu asteptarile", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI si CE.

Tinta de deficit bugetar asumata de guvern fata de institutiile financiare internationale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei cresteri economice de 2,2% previzionata pentru 2014.

Printre masurile de natura fiscala angajate de guvern fata de FMI si CE se numara majorarea accizelor pe carburanti incepand de anul viitor si indexarea tuturor accizelor in functie de inflatie, introducerea costructiilor speciale in baza de impozitare, cresterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discretia autoritatilor locale si majorarea redeventelor pe resurse minerale (altele decat petrolul si gazele), potrivit memorandumului.

"Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri suplimentare. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca element in formula de indexare pentru accize. De asemenea, acciza pe carburanti va fi majorata cu 7 euro centi pe litru. Baza de impozitare pe proprietate pentru companii va fi extinsa pentru a include structurile speciale. Redeventele din resurse minerale, altele decat petrolul si gazele naturale, vor fi majorate cu 25% (...) Taxele pe proprietate pentru persoane fizice pot fi majorate la discretia guvernelor locale", se arata in memorandum.

Citeste si:
Romania a indeplinit un singur obiectiv din Strategia Competitivitatii
Strategia Nationala de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dan Barna: Guvernul Dancila a intrat in istorie!