Ordonanta a fost introdusa pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului la initiativa Ministerului Finantelor, in conditiile in care premierul Victor Ponta afirma la inceputul sedintei ca nu exista decat o singura ordonanta de urgenta pe agenda, legata de sectorul de sanatate, scrie Mediafax.

Ordonanta este argumentata prin faptul ca absenta unei "coordonari sustinute si eficiente" in domeniul achizitiilor publice poate prezenta riscuri in ceea ce priveste suspendarea platilor la nivel orizontal pana la finalizarea unor actiuni menite sa duca la o reforma sistemica.

Un alt argument invocat este ca au fost identificate o serie de deficiente ale sistemului achizitiilor publice, precum faptul ca in cadrul acestuia functioneaza entitati cu rol de autoritate ce uneori isi suprapun responsabilitatile, incarca din punct de vedere administrativ cadrul operational, iar responsabilitatea decizionala a acestor entitati este mult diluata si ca, din acest motiv, se impune stabilirea unui nou cadru institutional, care sa permita o mai buna colaborare a institutiei publice centrale cu atributii in domeniul achizitiilor publice cu eventualii participanti la procedurile de achizitie publica.

Citeste si:

Principalele obiective ale noi agentii sunt, conform actului normativ, formularea la nivel de conceptie, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice, stabilirea si implementarea sistemului de verificare si control a aplicarii unitare a dispozitiilor legale si procedurale in domeniul achizitiilor publice, precum si monitorizarea functionarii eficiente a sistemului de achizitii publice.

Agentia va fi condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit si eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finantelor.

Organizarea, functionarea, structura organizatorica si numarul maxim de posturi al noii agentii vor fi aprobate in termen de 90 de zile.