Preturile productiei industriale au urcat cu 7% anualizat

Preturile productiei industriale, pe total piata interna si piata externa, au crescut in decembrie cu 0,4% fata de noiembrie si cu 7% fata de ultima luna a anului 2010, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,5%, fata de noiembrie, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,1%, scrie Mediafax.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret, comparativ cu noiembrie, la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+12,7%), in industria extractiva (+2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,7%). In industria prelucratoare preturile au scazut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+0,8%), industria bunurilor de capital (+0,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,5%) si industria bunurilor de uz curent (+0,3%). In industria bunurilor intermediare s-au inregistrat scaderi de preturi (-0,1%).

Fata de decembrie 2010, s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+27%), in industria prelucratoare (+6,9%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+6,3%), in industria extractiva (+6,2%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au avut produsele din industria energetica (+10,2%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor intermediare (+6,4%), industria bunurilor de uz curent (+6,2%), industria bunurilor de capital (+3,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,3%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri