Ponta (foto) a spus ca liderii opozitiei i-au asigurat pe reprezentantii FMI, ai BM si ai CE ca in opinia USL si un viitor guvern va trebui sa incheie un nou acord de tip preventiv cu Fondul.

El a sugerat ca USL opteaza pentru o varianta de acord cu FMI aplicata si pentru Polonia, in care Fondul nu imprumuta statul respectiv, ci pastreaza o anumita suma de bani la dispozitia Guvernului, pentru cazuri de urgenta, scrie Mediafax.

Ponta a subliniat ca USL isi va asuma respectarea acordurilor deja semnate si va sustine acest lucru, fie in cazul unui eventual Guvern de tehnocrati, fie in cazul unui eventual Guvern USL.

El a mai spus ca USL i-a asigurat pe reprezentantii celor trei organisme financiare ca va sprijini aderarea Romaniei la toate tratele care au acoperire in UE, inclusiv la cel de guvernanta fiscala, subliniind insa ca modificarea Constitutiei in acest sens trebuie facuta de viitorul Parlament, dupa o dezbatere publica "serioasa si onesta" cu privire la consecintele "pentru viata fiecarui roman".

Citeste si:

Ponta a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca liderii USL nu au discutat cu FMI, BM si CE posibilitatea anularii, pe viitor, a unora dintre masurile de austeritate luate de Guvernul Boc.

El a precizat ca USL a informat reprezentantii celor trei institutii ca, daca va guverna, va lua masuri de diferentiere a TVA la produsele agricole si de diminuare cu 5% a CAS, in conditiile in care, la discutia respectiva, FMI ar fi "confirmat ca taxarea muncii in Romania este peste media UE".
Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. BM a aprobat in decembrie acordarea transei de 400 de milioane de euro.