FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania

Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor, informeaza Mediafax.

Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor.

De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume consoiderabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.

Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberea unei noi transe de catre boardul FMI.

In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro.

Tot in luna ianuarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii activitatii economice din zona euro, care afecetaza semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondialã (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri