Citu nu se asteapta la miscari spectaculoase ale cursului de schimb sau dobanzilor, intrucat BNR va impiedica moneda nationala sa accelereze prea repede spre nivelul de 4,4 lei/euro.

Analistul vede, in schimb, intrarea in default a Greciei drept un risc mai mare pe termen scurt pentru Romania.

"Este un scenariu cu bataie lunga, dar un faliment al Greciei, cuplat cu demisia primului ministru va fi un soc negativ pentru Romania si se va resimti prin deprecierea leului si cresterea dobanzilor", a spus Citu.

Pe termen lung, economistul vede doua scenarii principale: numirea unui premier din coalitie sau a unui reprezentant al opozitiei.

In primul scenariu, presedintele Traian Basescu va numi un nou prim-ministru din randul coalitiei, iar acesta va trece de votul Parlamentului.

Citeste si:

"In acest scenariu, vom continua actualul program economic in care codul fiscal nu va fi schimbat, nu vom avea privatizari in 2012, dar ne vom astepta la salarii si pensii mai mari. Sub acest scenariu, ne putem astepta la o crestere economica sau chiar zero in 2012, dar la recesiune si taxe mai mari in 2013", a explicat Florin Citu.

Intr-un al doilea scenariu, seful statului ar numi un premier din opozitie si acesta ar primi votul de incredere.

Desi acest scenariu are sanse mai mici de a se realiza, intrucat PDL va dori sa ramana la guvernare pentru a putea organiza alegerile din toamna, Citu crede ca venirea unui premier din opozitie ar atrage dupa sine o presiune mai mare pentru modificarea Codului Fiscal, o posibila reducere a contributiilor sociale si eliminarea cotei unice, dar si majorarea salariului minim.

De asemenea, nu poate fi exclus scenariul alegerilor anticipate, care sa reconfigureze scena politica.

1. Preferati un premier tehnocrat sau politician?

2. Credeti ca Romania va intra intr-o noua criza politica?

3. Ar trebui ca viitorul premier sa fie economist?