"Pe termen scurt, demisia Guvernului va avea probabil un impact negativ asupra pietelor financiare din Romania. O ingrijorare mai mare este, insa, ca fara o solutie rapida la incertitudinea politica, Romania va fi amenintata mai puternic decat in ultimele luni de contagiune in cazul unei noi escaladari a crizei din zona euro", a spus Jackson.

Demisia Guvernului ridica un mare semn de intrebare in privinta disponibilitatii pentru continuarea politicii de austeritate.

"Anuntul de astazi (luni, n.r.) ridica semne de intrebare daca mai exista disponibilitate politica pentru continuarea austeritatii şi, in consecinta, daca Romania poate conta in viitor pe sprijinul FMI", considera analistul Capital Economics.

Romania a depaşit relativ neafectata volatilitatea de pe pietele financiare de la sfarşitul anului trecut, insa evenimentele din Ungaria constituie un model ingrijorator pentru ce se poate intampla cand populatia se satura de austeritate, iar guvernul renunta la colaborarea cu FMI. Exista, insa, diferente importante intre Romania şi Ungaria, afirma Jackson.

Citeste si:

"Pentru moment, suntem de un optimism ponderat ca Romania nu va urma soarta Ungariei. Chiar daca opozitia a anuntat ca vrea sa relaxeze masurile de austeritate, pare ca vrea sa faca acest lucru gradual şi pastrand relatiile cu FMI. In al doilea rand, Romaniei ii lipseşte o figura populista dominanta precum Viktor Orban in Ungaria, care sa adopte politici fara prea mare opozitie locala. In final, situatia fiscala a Romaniei pare mai solida decat cea a Ungariei", a spus el.

In pofida diferentelor dintre Romania şi Ungaria, teama privind paralele dintre cele doua tari şi incertitudinea asupra directiei unui nou guvern inseamna ca pietele financiare din Romania vor reactiona negativ la demisia premierului.

"Necunoscuta (pentru Romania, n.r.) este ce se va intampla in zona euro. Romania este puternic expusa, prin legaturi financiare şi comerciale, fata de uniunea monetara, mai ales in raport cu statele de la periferie. Furtuna financiara din zona euro s-a calmat in ultimele saptamani, in mare parte din cauza interventiei BCE. Avand in vedere ca problemele din Grecia persisita şi probabilitatea ca insuşi viitorul uniunii monetare sa fie analizat cu mai multa atentie, o reluare a tensiunilor pe pietele financiare nu ar fi surprinzatoare. Fara o solutie rapida la actuala situatie politica şi semne clare ca Guvernul este angajat la noi reforme, izolarea Romaniei fata de volatilitatea din regiune s-ar putea dovedi trecatoare", afirma Jackson.

Premierul Emil Boc a demisionat luni, iar preşedintele Traian Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe Catalin Predoiu.