Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat anul trecut cu 2,5%, in serie bruta, comparativ cu anul 2010, dar trimestrul patru a consemnat o contractie, de 0,2% in serie ajustata sezonier, potrivit datelor publicate de INS.
"Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,9% pe seria bruta si cu 2,1% pe seria ajustata sezonier", potrivit comunicatului transmis de Institutul National de Statistica (INS).

"Estimarea noastra viza inceperea unei contractii din primul trimestru al acestui an, undeva pana in T2. Faptul ca a inceput inca dn T4 2011 este destul de rau si s-ar putea ca scaderea de la inceputul anului sa fie astfel mai ampla", a declarat, pentru wall-street.ro, Vlad Muscalu, economist al ING Bank.

El a adaugat ca prognoza ING era putin mai optimista pentru trimestrul 4 si lua in calcul o stagnare. In schimb, datele anuale de PIB sunt in conformitate cu estimarile analistilor.

Majoritatea economistilor vedeau, insa, o stagnare sau chiar o usoara crestere in T4.

Totusi, Muscalu crede ca, daca contractia economica a inceput mai devreme, sunt sanse mari ca ea sa nu continue si in trimestrul 2 din acest an.

De asemenea, si Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank se astepta la o crestere similara in termeni anuali.

"Vorbind in termeni anualizati, principalul motor de crestere a fost agricultura, dar cel mai probabil a ramas si industria pe plus", a spus Hancila.

In schimb, economistul Volksbank considera ca taxele nete si comertul au tras in jos PIB-ul.

"Ne asteptam sa fie o incetinire in T4 din cauza reducerii motoarelor industriei si a deteriorarii pe partea de taxe nete. Nu exista niciun element care sa ne dea asteptari de crestere", a mai spus Hancila.

Seful statului, Traian Basescu, a anuntat inca de la sfarsitul lui ianuarie o crestere economica similara pentru 2011.

"Sper ca la mijlocul lui februarie, statistica sa confirme o crestere economica de 2,5 din PIB, una din cele mai mari din UE", a anuntat la acea data Traian Basescu.

Citeste si Pregatiti-va pentru primul "dus rece" din 2012! Economisti de top, la INTALNIRILE WALL-STREET.RO
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri