Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a facut, vineri, precizari cu privire la derularea Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).

Astfel, DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni, precizeaza sursa citata.

Citeste si:

"Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor
Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand", mentioneaza sursa citata.

Conform acestor precizari, intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

"Aceasta eventuala decizie nu va avea niciun impact asupra rambursarilor care trebuie sa se faca beneficiarilor proiectelor. E vorba doar despre o eventuala masura de precautie pe care Comisia ar putea sa o ia pana cand autoritatea de management a acestui program va lua masurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din Romania", a afirmat comisarul european Dacian Ciolos.