Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare managerii preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +38%) si fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +32%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o majorare moderata (sold conjunctural +6%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

In sectorul constructiilor tendinta anticipata este de stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%).

Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -11%).

Citeste si:

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -4%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozeaza un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +7%) si al volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +6%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +21%).

Si cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).

In acest sector se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +6%).