Gherghina a aratat ca anul trecut a crescut atat PIB-ul nominal, de la 547 miliarde lei lei, prognoza initiala, la 578,5 miliarde lei, date finale anuntate de Institutul National de Statistica, cat si deflatorul (cresterea medie a preturilor luate in calcul la formarea PIB - n.r.), astfel ca nivelul cresterii economice a ramas la 2,5%.

Secretarul de stat a precizat ca noul nivel de PIB pentru acest an este calculat la o crestere economica in jur de 1,7%, adica mijlocul intervalului 1,5-2%, in conditiile in care deflatorul ramane "cam la acelasi nivel" cu cel rezultat in 2011.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, Gherghina a evitat un raspuns clar, aratand ca executia bugetara a fost similara lunilor corespunzatoare din anii precedenti, indicand un sold preliminar negativ de peste 2 miliarde lei.

Raportat la PIB, deficitul bugetar s-a cifrat la 0,32%- 0,4%, ceea ce ar corespunde, in conditii liniare, cu un deficit anual de 1,98% - 2,46% din PIB.

Avand in vedere ca in ianuarie s-a consemnat un excedent de un miliard de lei, rezulta ca in a doua luna a anului deficitul a fost de peste 3 miliarde lei.

Citeste si:

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa in februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta. Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.

Totodata, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.