Produsul Intern Brut estimat pentru acest an a urcat de la 580 de miliarde lei la aproximativ 609 miliarde lei, ca urmare a nivelului mai inalt anuntat pentru 2011, care a urcat de la 547 la 578 miliarde lei, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, informeaza Mediafax.
Gherghina a aratat ca anul trecut a crescut atat PIB-ul nominal, de la 547 miliarde lei lei, prognoza initiala, la 578,5 miliarde lei, date finale anuntate de Institutul National de Statistica, cat si deflatorul (cresterea medie a preturilor luate in calcul la formarea PIB - n.r.), astfel ca nivelul cresterii economice a ramas la 2,5%.

Secretarul de stat a precizat ca noul nivel de PIB pentru acest an este calculat la o crestere economica in jur de 1,7%, adica mijlocul intervalului 1,5-2%, in conditiile in care deflatorul ramane "cam la acelasi nivel" cu cel rezultat in 2011.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, Gherghina a evitat un raspuns clar, aratand ca executia bugetara a fost similara lunilor corespunzatoare din anii precedenti, indicand un sold preliminar negativ de peste 2 miliarde lei.

Raportat la PIB, deficitul bugetar s-a cifrat la 0,32%- 0,4%, ceea ce ar corespunde, in conditii liniare, cu un deficit anual de 1,98% - 2,46% din PIB.

Avand in vedere ca in ianuarie s-a consemnat un excedent de un miliard de lei, rezulta ca in a doua luna a anului deficitul a fost de peste 3 miliarde lei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa in februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta. Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.

Totodata, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri