Romania si-a redus cu aproape 50% deficitul balantei comerciale pe produse agroalimentare. Totusi, in continuare importurile de alimente "sugruma" afacerile producatorilor locali. Va asteptati probabil sa vorbim despre nuci de cocos, cafea sau citrice? Ei bine, nu. Carnea de porc, cartofii sau laptele sunt printre cele mai importate alimente din Romania.
Exporturile de produse agricole din Romania au depasit 3,9 mld. euro in 2011, o crestere de aproape 28% fata de anul precedent, cand valoarea produselor exportate s-a situat usor peste 3 mld. euro. mporturile au fost de asemenea in crestere anul trecut, insa majorarea a fost de doar 13%. Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare in anul 2011 a fost de 376 mil. euro, in scadere cu 48,5% fata de nivelul inregistrat in anul 2010, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Avalansa de alimente de import

Anul trecut Romania a importat 157.000 tone de carne de porc in valoare totala de 257 milioane euro. Prin comparatie, exporturile au fost de 5.600 tone si 10 milioane euro.

Chiar daca deficitul balantei comerciale pe acest tip de produs este urias, totusi, fata de 2010 s-a inregistrat o usoara imbunatatire, importurile au scazut cu circa 40.000 de tone, in timp ce exporturile au crescut cu aproximativ 2.000 de tone de carne.

Potrivit celor mai recente statistici ale Institutului National de Statistica, din primavara lui 2011, la 1 mai anului trecut numarul efectivelor de porcine era cu 2,2% mai mica decat in aceeasi perioada a anului procedent, iar numarul este in continua scadere de cativa ani.
Gheorghe Caruz, fostul presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc si seful grupului de firme Caruz, a spus pentru wall-street.ro ca probabil circa 60% din vanzarile de carne de pe plan local sunt reprezentate de produsele de import.

Ce pot face crescatorii romani? "Ce sa faca? Intra in faliment unul cate unul. Pretul furajelor a crescut cu 300%, pretul carnii scade, nu rezista decat cei care au avut furaje si cei care cumpara purcei in perioadele de scadere de pret", a explicat Curuz. Piata a inregistrat o usoara revenire, potrivit omul de afaceri, insa "cei din strainatate ne pastreaza ca piata de desfacere si nu dau drumul la exporturi".

Carnea si organele comestibile de pasare a fost important de asemenea in cantitati mari, fiind 90.000 de tone aduse in tara. Exporturile au fost de circa 75.000 de tone. Situatia sta mult mai bine decat in 2010 cand doar 53 mii de tone au fost exportate si 93 mii de tone de carne de pasare a fost importata.

Laptele si smantana neconcentrate si fara zahar este un alt tip de produs de import care a invadat piata locala anul trecut, cu 127 mii de tone in valoare de 54,9 mii euro. Prin comparatie exporturile au fost de 6 mii de tone si 3,5 mii euro. Atat importurile, cat si exporturile au crescut fata de 2010.

Laptele batut, branzeturile si untul au fost de asemenea importante in cantitati uriase. Ouale de pasare sunt de asemenea un produs in care Romania importa mai mult decat exporta.

Importurile de citrice nu sunt o supriza pe piata locala, anul trecut au fost aduse in tara peste 169.000 de tone, in scadere usoara fata de 2010.

Exportam grau si importam faina

Daca in ceea ce priveste graul exporturile depasesc importurile situatia sta invers atunci cand vine vorba de faina de grau. Astfel, Romania importa aproape 135.000 de tone de faine de grau sau meslin, in conditiile in care exporturile sunt de doar 3 mii de tone. Pe de alta parte exporturile de grau depasesc de circa trei ori ca volum importurile.

Produse de patiserie sunt un alt tip de produs cu importuri masive, 68 mii tone in 2011, fat ade 29,9 mii tone exportate.

Zaharul este un alt produs importat din belsug in Romania. Peste 500 de mii de tone de zahar au ajuns anul anul trecut de la producatori straini in Romania.

Orezul este un alt produs in care deficitul balantei comerciale este urias. S-au importat 114 mii tone, aproape dublu fata de volumul exportat.

Importurile de cartofi, proaspeti si refrigerati au urcat in 2011, fata de 2010 cu aproape 50%, de la 64 mii tone, la 90 mii de tone.

Exporturile au fost de circa 11,5 mii tone, in scadere fata de 2010, cand s-au exportat circa 20 mii de tone.

Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale Cartoful declara saptamana trecuta pentru revista recolta.eu ca productia locala de cartofi din 2011 era suficient de mare pentru consumul intern, dar ca volumul mare de importuri i-a lovit din plin pe producatori. Potrivit lui Benea in prezent in producatorii au 1 milion de tone de cartofi care se strica in depozite.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri