Romania a exportat, in prima jumatate a acestui an, cereale in valoare de 846 milioane de euro, in scadere cu aproape 9% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de 929 milioane de euro, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS), la solicitarea News.ro.

In acelasi timp, cantitatea de cereale trimisa de Romania in strainatate a ajuns la 4,3 milioane de tone, in scadere cu 6,5% fata de primul semestru din 2015.

Astfel, pretul mediu de achizitie pe kilogram a fost de 19 eurocenti in prima jumatate a anului, fata de 20 de eurocenti in perioada corespunzatoare de anul trecut.

Valoarea exporturilor in primele trei piete externe de cereale ale Romaniei a scazut de la 287 milioane euro, in prima jumatate a anului trecut, pana la 251 milioane euro in primul semestru din 2016, arata statisticile oficiale.

Reducerea sumelor incasate a fost influentata de scaderea volumelor exportate pe cele trei piete, la 1,5 milioane de tone, de la 1,66 milioane de tone in perioada ianuarie-iunie 2015.

In prima jumatate a anului trecut, principalele piete de export pentru cerealele romanesti au fost Egipt, cu un volum de 685.000 tone, Turcia (541.000 tone) si Spania (437.000 tone).

Dupa valoarea sumelor incasate, exporturile de grane in Egipt a adus cele mai mari incasari traderilor de pe piata romaneasca, de 129 milioane euro, in timp ce exporturile in Turcia au insumat 89 milioane euro, iar cele in Spania - 69 milioane euro.

In prima jumatate a acestui an, principalii clienti ai Romaniei pentru cererale au fost Egipt (594.000 tone), Iordania (547.000 tone) si Libia (362.000 tone).

In al doilea semestru, exporturile de grau catre Egipt au fost afectate de introducerea unei politici a tolerantei zero fata de cornul secarei, un parazit al graului, in 31 august.

Dupa aceasta data, Egiptul a respins cantitati de grau de la principalii furnizori, inclusiv din Romania. Politica a fost anulata dupa aproape o luna.

In acest an fermierii romani au obtinut o recolta-record de grau, de 8,42 de milioane de tone, in crestere cu 7,3% fata de productia obtinuta in 2015.
De asemenea, productia de rapita a Romaniei a crescut in acest an cu 38%, pana la 1,26 milioane tone.

Totusi, Romania continua sa aiba randamente mult mai slabe comparativ cu statele dezvoltate din vestul Europei la majoritatea culturilor agricole.

Recent, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, a afirmat ca randamentul agricol al Romaniei la culturile de porumb se situeaza la jumatate fata de cel obtinut de tarile dezvoltate, desi Romania are un sfert din suprafata agricola cultivata cu porumb la nivel european.

Sursa foto: Subbotina Anna/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri