OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a realizat in primul semestru din acest an un profit net de 1,21 miliarde lei (circa 266 milioane euro), cu 199% mai mare decat cel raportat in peroada similar a anului trecut, pe fondul cresterii vanzarilor cu 25% si reducerii investitiilor, arata rezultatele financiare publicate joi, potrivit News.ro. In primul semestru din 2016, compania a obtinut un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro).

Vanzarile au crescut in primele sase luni din 2017 cu 25%, la 9,26 miliarde lei, stimulate "de preturile semnificativ mai ridicate la titei si volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale si electricitate, compensate partial de preturile medii de vanzare mai scazute la gaze naturale”, arata raportul.

In primele sase luni din 2017, am transformat conditiile de piata favorabile intr-o performanta operationala si financiara solida. Am beneficiat de preturi ale titeiului in crestere, marje de rafinare solide si de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre

Mariana Gheorghe, director general OMV Petrom

Un alt element care a sustinut profitul Petrom este eliminarea "taxei pe stalp" de la 1 ianuarie 2017.

Citeste si:
OMV Petrom va instala 30 de puncte de încărcare rapidă
 OMV Petrom va instala 30 de...

Investitiile au scazut cu 32% in primul semestru, la 913 milioane lei, de la 1,34 miliarde lei in primul semestru din 2016, influentate in principal de reducerile substantiale de investitii din segmentul Upstream.

Pentru 2017, compania estima initial investitiii de circa 800 milioane euro, cu 40% mai mari fata de 2016, insa a revizuit in scadere bugetul.

”Am revizuit estimarile de investitii pentru 2017 in sensul scaderii acestora la 0,7 miliarde euro de la 0,8 miliarde euro, ca urmare a optimizarii portofoliului de sonde, economiilor de costuri si revizuirii proiectelor; cu toate acestea, suntem pregatiti pentru o intensificare a activitatii de investitii in a doua jumatate a anului 2017, mai ales avand in vedere pozitia noastra financiara solida", a mai spus Mariana Gheorghe.

Productia de hidrocarburi si gaze naturale a scazut in S1

In Romania, productia totala de hidrocarburi a fost in primul semestru de 29,39 milioane bep, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Productia de titei si condensat in Romania a fost de 12,57 milioane bep, cu 5% mai mica decat in semestrul I 2016, ”in principal din cauza declinului natural si a impactului vremii nefavorabile”, arata raportul companiei.

Citeste si:
OMV Petrom si-a dublat profitul in primul trimestru din 2017
OMV Petrom, profit net de 618...

Productia de gaze naturale in Romania a scazut in primul semestru cu 2% ,la 16,82 milioane bep, din cauza declinului natural si a impactului activitatilor de constructie la Totea Deep, care au fost compensate partial de productia din proiectul offshore Lebada Est NAG de comprimare a gazelor.

Compania avea la sfarsitul primului semestru 14.332 angajati, cu 6% (905) mai putini fata de perioada similara a anului trecut.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din Romania, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Citeste si:
Un administrator de fonduri acordă bonusuri pentru investițiile...
Un administrator de fonduri...

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 783 benzinarii, la sfarsitul lui 2016, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Compania austriaca OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participatie de 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,78% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Compania are o valoare de piata de 18,1 miliarde lei (4 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere de la bursa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
CFA critică intenția statului de a bloca listările pe bursă timp de doi ani
Setari Cookie-uri