BERD pregateste investitii de 400-500 milioane euro pe an in Romania in urmatorii trei ani, principalele arii de interes fiind mentinerea stabilitatii sectorului financiar, stimularea creditului catre economie, eficienta energetica si dezvoltarea pietelor de capital, potrivit Mediafax.
Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a adoptat o noua strategie pe trei ani pentru Romania, care vizeaza ca obiectiv general dezvoltarea economiei si abordarea provocarilor inca prezente ale tranzitiei, potrivit unui comunicat transmis marti de institutie.

"BERD continua sa sustina Romania in implementarea reformelor necesare, prin investitii si dialog cu guvernul roman. Estimam ca vom investi anual in Romania aproximativ 400-500 milioane euro in urmatorii trei ani, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii economiei Romaniei", a declarat in comunicat Jean Marc Peterschmitt, director executiv BERD pentru Europa Centrala si de Sud-Est.

BERD a alocat de la inceputul activitatii in Romania peste 5,5 miliarde euro proiectelor din tara, mobilizand investitii suplimentare de aproape 10 miliarde euro, se mai spune in comunicat.

Strategia arata ca, in pofida unei reveniri economice modeste in 2011, datorata unei recolte bogate si exporturilor, perspectivele macroeconomice pe termen scurt ale Romaniei raman incerte, pe fondul crizei din zona euro si turbulentelor de pe pietele mondiale.

Totodata, BERD noteaza ca Romania are un potential puternic de crestere economica pe termen lung.

"Prin activitatea sa in Romania, BERD va dezvolta in urmatorii ani proiecte ce vor ajuta tara sa mentina stabilitatea in sectorul financiar, vor facilita fluxul de credite pentru sectorul economiei reale prin linii de creditare dedicate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si investitiilor in eficienta energetica si vor contribui la dezvoltarea pietelor locale de capital", se spune in comunicat.

BERD vrea totodata sa incurajeze investitiile directe de capital strain in sectorul corporate si sa sprijine firmele locale, atat prin investitii directe cat si prin intermediul fondurilor private de capital, cu accent pe sectoarele cu valoare adaugata, ca industria, agricultura si noile tehnologii.

Banca intentioneaza de asemenea sa finanteze proiecte de infrastructura municipala, facilitand competitia si implicarea sectorului privat in serviciile publice de transport, fiind vizata indeosebi atragerea de fonduri europene.

"In acest sens, banca va lucra indeaproape cu autoritatile romane pentru a cauta oportunitati de cofinantare a fondurilor structurale ale Uniunii Europene", se arata in comunicat.

In infrastructura si energie, operatiunile BERD se vor concentra pe consolidarea securitatii energetice, iar banca vrea sa ajute la privatizarea companiilor de stat. In plus, institutia vrea sa investeasca in proiecte de energie regenerabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri