"Una dintre probleme este mentinerea ajutorului de stat pentru motorina consumata in procesul de productie agricola la nivelul anului trecut, in conditiile in care pretul acesteia a crescut cu 15% intre timp", a declarat marti intr-o conferinta Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

El a adaugat ca alta problema intampinata de fermieri este lipsa de sustinere financiara in cazul calamitatilor naturale provocate de seceta extrema.

"Sa nu uitam ca toamna anului 2011 a fost deosebit de secetoasa, ceea ce a determinat calamitarea unor importante suprafete de culturi, cu efecte economice care pot duce la imposibilitatea continuarii procesului de productie in situatia in care fermierii nu vor fi sustinuti financiar", a afirmat oficialul federatiei.

Citeste si:

El a spus ca agricultorii se plang si de rambursarea cu mare intarziere, "absolut nejustificat", a TVA.

Alta problema este lipsa interesului autoritatilor pentru sistemele de irigatii. "N-am vazut vreun semn macar de sustinere a initiativelor fermierilor de a repune in functiune sistemele de irigatii, motiv pentru care suprafata care poate fi irigata se afla la nivelul a 70.000 de hectare din cele peste trei milioane de hectare amenajate in acest scop dupa 1990. Nu a existat niciun raspuns concret la propunerea fermierilor de a gasi o solutie de reducere a tarifelor pentru apa de irigat", a mai spus Baciu.

El acuza institutiile statului, in special Ministerul Mediului, de neimplicare in realizarea unor perdele forestiere de protectie fata de alunecarile de teren si viscol.