Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe - grau, porumb, orz, orzoaica si ovaz - a crescut de la 5,04 milioane hectare in 2010 la 5,24 milioane hectare, informeaza Mediafax.

Productia de grau a insumat 7,1 milioane tone, de la 5,81 milioane tone in 2010, obtinuta de pe o suprafata de 1,92 milioane ha, mai mica decat cea din anul trecedent, de 2,16 milioane ha.

Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului.

In ceea ce priveste porumbul boabe datele INS arata o productie de 11,6 milioane tone, de la putin peste 9 milioane tone in 2010, obtinuta de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an in urma.

Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb
, iar la productie ocupa locul al doilea, dupa Franta, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune, noteaza INS.
Datele sunt cuprinse in cercetarea statistica "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2011", realizata de INS.

Productia de floarea soarelui
a crescut, de asemenea, la 1,8 milioane tone, fata de 1,2 milioane tone in 2010."Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelui in anul 2011, Romania s-a situat pe primul loc in randul statelor membre. Productia realizata, in anul 2011, a clasat Romania pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 5,3% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene", potrivit INS.

Citeste si:

A scazut, insa, productia de sfecla de zahar, cu 22,4%, la 650 tone, in principal din cauza reducerii suprafetei cultivate (-13,6%) si a randamentului la hectar (-10,2%).

La cartofi productia a fost mai mare cu 25,2% fata de 2010, respectiv de 4,1 milioane tone, datorita cresterii randamentului la hectar (+24,2%) si a suprafetei cultivate (+0,8%).

Romania ocupa locul trei in UE, dupa suprafata terenurilor cultivate cu cartofi, dupa Polonia si Germania, si locul sase la productie (dupa Germania, Polonia, Olanda, Franta si Regatul Unit), datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 55,8% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste legumele, INS a notat o productie mai mare cu 6%, datorita cresterii productiilor medii la hectar. Productiile au fost mai mari la: tomate (+14,6%), morcovi (+10,9%), ceapa (+7%), varza (+4,5%), ardei (+2,5%) si mai mici la pepeni verzi si galbeni (-4,1%) si castraveti (-1,7%).