3,4 mld. euro, pentru reabilitarea termoficarii si cladirilor

Guvernul a aprobat, ieri, un program de reabilitare a sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice, precum si a fatadelor, teraselor si tamplariei exterioare a cladirilor, care va fi aplicat incepand cu acest an si pana la finele anului 2009. In acest sens, statul va contracta imprumuturi in valoare de 12,1 miliarde lei (peste trei miliarde euro).

O parte din costuri vor fi acoperite prin imprumuturile in valoare totala de 10,7 miliarde lei pe care Ministerul Finantelor Publice le va contracta in mai multe etape, celelalte fonduri necesare fiind suportate de autoritatile locale. Fondurile utilizate pentru reabilitarea unitatilor de productie a agentului termic, a retelelor de transport si distributie a apei calde, a punctelor de termoficare, precum si pentru contorizarea la nivel de imobil vor fi restituite, in mod egal, din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si bugetele Consiliilor Locale.

Pentru reteaua interioara de alimentare a imobilului cu apa calda si agent termic de incalzire, precum si pentru contorizarea individuala si montarea robinetelor termostate, fondurile, estimate la un total de 2,7 miliarde lei (787,8 milioane euro), impreuna cu dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumutului vor fi rambursate, conform documentului guvernamental, de catre proprietarii cladirilor care beneficiaza de acest program. Sumele vor fi incluse in factura de intretinere a locuintei si vor fi restituite intr-un interval de 15 ani. In cadrul Ministerului Administratiei si Internelor va fi infiintata o unitate de management a proiectului.

Pana la sfarsitul lunii iunie, Ministerul Economiei si Comertului va prezenta Guvernului actele normative de transfer al centralelor electrice de termoficare (CET) catre unitatile administrativ-teritoriale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri