Numarul persoanelor fizice cu datorii restante la companiile de utilitati a crescut anul trecut de circa trei ori, ponderea acestora ajungand la 7%, dintr-un total de 6 milioane de debite in valoare de 1,8 miliarde euro, potrivit Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
In 2010, ponderea cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati a fost de doar 2,3%.

"Sectorul bancar ramane cu cea mai mare pondere in numarul de cazuri de debite. Se observa insa o crestere a cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati. Aceste tipuri de creante sunt greu de recuperat pentru ca cei care au ajuns sa nu poata sa-si plateasca utilitatile inseamna ca au probleme grave financiare", a declarat, intr-o conferinta de presa, Georg Kovacs, presedintele AMCC.

Reprezentantii asociatiei explica majorarea semnificativa a cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati prin faptul ca din ce in ce mai multe firme din domeniu au ales sa externalizeze aceste cazuri.

Astfel, cazurile de neplata a datoriilor in sectorul bancar au reprezentat 47% din numarul total, in scadere de la 51,8% in 2010, o reducere fiind inregistrata si in cazul firmelor telecom, de la 36,8% la 32,9%.

Companiile de colectare a creantelor au recuperat anul trecut 380 milioane euro, cea mai mare parte de la persoane fizice, reprezentand 21% din valoarea totala a creantelor comerciale incredintate de creditori spre colectare.

Datoriile au fost recuperate din 3,27 milioane de cazuri, iar valorile din 2011 sunt comparabile cu cele din anul precendent, potrivit prezentate de AMCC.

Valoarea creantelor comerciale incredintate de creditori spre colectare a crescut cu 6% fata de 2010, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro.

Din totalul pietei de colectare a creantelor la nivelul AMCC, 57% reprezinta sectorul persoanelor fizice, 5% segmentul persoanelor juridice, iar 38% cumpararea de creante.

"Se observa o crestere a activitatii de cumparare de creante, de la 32% in 2010 la 38% in 2011.

Procentele au fost pierdute de segmentul persoane fizice, care a inregistrat o scadere cu 7 puncte procentuale. Ponderea sectorului persoane juridice a ramas aproximativ egala cu cea din 2010", au explicat reprezentantii asociatiei, potrivit Mediafax.

In 2011, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 288 milioane euro, circa 75% din total, din 2,5 milioane de cazuri. Pe acest segment, creantele cu scadenta depasita se ridicau peste 1 miliard de euro, ceea ce inseamna ca firmele de profil au reusit sa recupereze mai putin de o treime din datorie.

Pe segmentul persoanelor juridice au fost recuperate creante de 27 de milioane de euro din peste 74.000 de cazuri, in conditiile in care datoriile erau de 90 de milioane de euro.

Pe langa aceste sume, pe care companiile de recuperare creante le-au avut de recuperat pentru clientii lor, au fost debite cumparate de la clienti si recuperate ulterior in nume propriu in valoare de 67 milioane de euro, respectiv aproape 670.000 de cazuri.

Creanta medie recuperata a fost de 118 euro, valoare similara cu cea din 2010. In ceea ce priveste valoarea medie a creantelor cu scadenta depasita, aceasta a scazut la 297 de euro in 2011, de la 311 euro cu un an inainte.

"Colectarea amiabila a fost motorul de crestere a acestei industrii in ultimii ani, insa este important de remarcat ca incepand cu 2010 colectarea in instanta ia amploare. Aceasta tendinta s-a mentinut si in 2011", a mentionat Kovacs.

Pentru 2012, AMCC estimeaza ca piata de colectare a creantelor va continua sa creasca, in special pe segmentul de achizitii de datorii, avand in vedere ca bancile nu au vandut inca toate portofoliile de creante neperformante.

"Ne asteptam la o scadere pe segmentul persoanelor fizice cu cel putin 10-15%, in timp ce pe cel al persoanelor juridice tendintele sunt de stabilizare. Referitor la vanzarea portofoliilor de creante, exista posibilitatea unor fluctuatii. In cazul in care bancile vor hotari sa vanda portofoliile de creante neperformante cu ipoteca si/sau pe cele de tip IMM sau corporate, cresterea pe acest segment va fi foarte mare", a adaugat Kovacs.

AMCC a fost infiintata in 2007 si are 11 membri, companii precum Coface, EOS KSI, Mellon si Kruk. In total, AMCC reprezinta 80% din piata, insumand 1.600 de angajati.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri