BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, precizand ca nu poate estima cand va fi reluat, informeaza Mediafax.
"Trebuie sa fim atenti la stabilitatea economica si financiara a tarii. Suntem intr-un context european destul de dificil, cu o adevarata restructurare a sistemului financiar european, chiar si cel mondial, si toate acestea suprapuse pe evolutiile electorale si politice interne ne-au pus in situatia sa intrerupem ciclul de reduceri, In momentul acesta nu va pot pronunta nici eu, nici Consiliul de Administratie al BNR, asupra momentului si manierei in care putem reluaacest ciclu", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a aratat ca rata inflatiei se va mentine in intervalul tintit pe tot orizontul de prognoza al BNR, astfel ca ar fi permis noi redueri de dobanda.

Seful bancii centrale a mai punctat ca la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta.

"Perspectivele pe termen scurt sunt insa marcate de fluctuatiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificarile asteptarilor legate de cresterea economica pe plan mondial si cu efectele asupra economiilor Europei centrale si de Est ale inceperii procesului de reducere a expunerilor de catre unele institutii de credit din Uniunea Europeana. Evolutiile interne in context electoral, suprapuse elementelor mentionate anterior, pot amplifica volatilitatea miscarilor de capital", se spune in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta de politica monetara.

Inainte de caderea Guvernului Ungureanu, analistii anticipau ca banca centrala va continua seria de reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, inceputa in luna noiembrie a anului trecut.
Analistii Capital Economics considera ca BNR a mentinut dobanda pe fondul temerilor privind volatilitatea cursului de schimb valutar.

Totusi, firma apreciaza ca decizia de miercuri a bancii centrale ar putea marca doar o intrerupere a ciclului de reducere a dobanzii de politica monetara, care va fi reluat dupa stabilizarea situatiei politice si a leului.

Astfel, BNR ar putea reduce dobanda in acest an cu inca 0,25-0,5 puncte procentuale, la 4,75-5%.
Analistii BCR/Erste anticipeaza ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 5,25% pentru tot restul anului 2012, iar cursul de schimb se va stabiliza, pe termen scurt, in intervalul 4,35-4,4 lei.

Cotatiile monedei euro pe piata locala au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o crestere de aproximativ 1%.

Referinta publicata de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri