Numirea lui Florin Georgescu in functia de ministru al Finantelor si vicepremier reprezinta o garantie ca politicile bugetare nu vor duce la derpaje, dar BNR si-a fundamentat decizia de a opri ciclul de reducere de dobanda pe un context electoral si evolutii mai largi, spune guvernatorul Isarescu, informeaza Mediafax.
"Din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul Finantelor Publice si in general cu politica economica a Guvernului, din punct de vedere al mixului de politici fiscale si monetare este categoric un castig. Avem de colaborat cu o persoana cu o vasta experienta si in domeniul financiar-fiscal, dar si in domeniul bancar, ne cunoastem, dansul este un foarte bun profesionist si a fost si un foarte bun coleg", a afirmat seful bancii centrale.

Intrebat daca, intr-un fel, numirea lui Florin Georgescu reprezinta o garantie ca politicile fiscal bugetare nu vor duce la derapaje, Isarescu a afirmat: "Noi credem ca da, noi credem ca asa este. Este o garantie".

Pe de alta parte, guvernatorul a punctat ca pentru BNR plecarea prim-viceguvernatorului reprezinta un cost, mai ales ca intervine intr-un moment cu importante modificari legislative pe aria sistemului bancar si al situatiilor speciale din banci, probleme gestionate pana acum de Florin Georgescu.

"Pentru Banca Nationala este un cost, sa nu zic o pierdere, pentru ca dansul va reveni la BNR, aceasta este decizia pe care ati auzit-o aseara. A fost mentoinata de premierul desemnat, este vorba de o suspendare cu revenire pe acelasi post cand mandatul pe acest guvern special, folosesc cuvintele premierului desemnat, cand mandatul se va termina (...) Este un cost pentru ca dansul acoperea o zona nu numai de politica monetara, aici deciziile sunt in mare masura colective, dar o zona de stricta specialitate, acest cadru legislativ pentru situatii bancare speciale, cadrul legal cu banci punte, cu diverse operatiuni posibile in momente dificile, nu pentru ca ele s-ar intampla, ci pentru ca trebuie sa fim pregatiti datorita restructurarii sistemului bancar european. Tot acest cadru il avea pe dansul ca protagonist principal. Am discutat despre realocarea atributiilor catre ceilalti membri ai conducerii executive, nu putem spune ca nu simtim o povara in plus. Sunt responsabilitati mari, dificile", a comentat Isarescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta.

Tehnic, reducerea CAS in urmatoarele 6 luni nu este posibila

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu crede intr-o reducere a contributiilor de asigurari sociale in acest an, inclusiv pentru ca o asemenea masura ar presupune schimbari legislative care necesita o perioada mai indelungata si nu poate fi implementata in sase luni.

"Acum, in aceasta jumatate de an, o reducere a CAS nu o vedem posibila, invclusiv pentru ca ar implica modificari legislative. Cel putin eu nu le vad realizabile intr-o perioada de 6 luni", a comentat Isarescu, raspunzand la o intrebare pe aceasta tema.

Guvernatorul BNR a aratat ca nu a inteles din discursul premierului desemnat ca va fi vorba de o noua politica fiscala si a aratat ca o astfel de decizie ar presupune pregatiri de "luni bune".

"Eu sunt foarte atent la ce spun reprezentantii statului roman. Sunt atent si la nuante. Eu n-am inteles ca premierul desemnat a vorbit de reducerea CAS sau o noua politica fiscala. Aceasta in definitiv, si conform legislatiei, si in conformitate cu metodologia o asemenea schimbare presupune luni bune. In consecinta, ce am inteles eu de la premierul desemnat, cu sublinierea ca este un guvern special, pentru o situatie speciala, un guvern care se ocupa si a anuntat mai multe principii, care se ocupa strans de macrostabilitate si sa asigure alegerile, intre cele doua fiind intr-adevar legaturi. Alegeri corecte si mentinerea macrostabilitatii sunt lucruri strans corelate, nu divergente, cum mai sugereaza unul sau altul, deci daca acestea sunt principiile pe care va actiona noul guvern, cred ca Guvernul va pune in practica ceea ce este oricum prevazut si previzibil din acordurile cu institutiile financiare internationale", a afirmat seful bancii centrale.

Pe de alta parte, reintregirea salariilor este privita de Isarescu drept o chestiune previzibila.
"Recuperearea salariilor este o chestiune care era previzibila si era oricum discutata. Este posibil sa aiba un anumit impact asupra inflatiei", a comentat oficialul BNR.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca, din cifrele economice actuale, exista premise pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, el precizand ca acest lucru ar presupune o schimbare a tintei de deficit bugetar.

"Din cifrele existente in acest moment, sunt premise, intr-adevar. Dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit", a spus Ponta, comentand astfel declaratiile ministrului de Finante din Cabinetul Ungureanu, Bogdan Dragoi, care precizase ca premisele revenirii exista, acestea fiind create de Guvernul PDL.

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, a declarat, miercuri, ca viitorul guvern va face toate eforturile necesare pentru a gasi solutii in vederea majorarii salariilor bugetarilor si pentru pensionari, fara a fi riscate stabilitatea financiara si echilibrele macroeconomice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri