Seful statului declara ca rezerva de 5 miliarde de euro existenta la Ministerul de Finante este intangibila, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar marirea salariilor bugetarilor se poate face prin intelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

"In rezerva Ministerului Finantelor Publice se afla peste 5 miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata cu un singur scop: sa ne putem plati la timp creditele scadente care vor urma in urmatoarele luni. De ce s-a facut aceasta rezerva? Pentru ca Romania sa nu mai fie vulnerabila la imprumuturi prompte (...) Deci acest saculet cu bani este intangibil. Este o rezerva strategica a Romaniei, care nu poate fi utilizata decat in interesul tuturor romanilor si pentru nimic altceva", a spus presedintele Traian Basescu, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

Seful statului a subliniat ca aceasta rezerva financiara trebuie pastrata pentru ca prognozele economice privind recesiunea din zona Euro indeamna la prudenta, iar Romania nu trebuie sa se mai regaseasca in situatia critica din 2009.

"Mai mult decat atat, privim si la prognozele pentru zona Euro si vedem ca se intra in recesiune, sunt zece state din zona euro care au intrat deja in recesiune. Deci, Romania avea obligatia sa fie prudenta, sa nu mai fim ca in 2009, cand a trebuit, pe de o parte, in prima parte a anului, nu ne dadea nimeni bani imprumut, iar cand am avut din nou acces pe piata imprumuturile s-au facut la dobanzi foarte mari", a evidentiat Basescu.

De asemenea, el a aratat ca marirea salariilor se poate face de catre Guvern la jumatatea anului prin marirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.

"Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel si la misiunea de la sfarsitul, ultima misiune din 2011, inainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, daca nu ma insel, am stabilit ca in anul 2012 intentia Guvernului este sa reintregeasca salariile. Si v-as ruga sa luati declaratiile de presa din acea vreme, cand am spus ca mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea sa mergem pana la 2,2%, chiar 2,3% deficit daca va fi necesar in cursul anului 2012", a spus presedintele.

Basescu a precizat ca, in prezent, in urma evolutiilor din prima parte a acestui an, rezulta un deficit si mai mic decat cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.

"Este evident ca deficitul, asa cum se executa bugetul acum, este mai mic, 1,84%. In baza intelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea sa creasca deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, in conditiile in care acum in mod real este 1,84%, la 2,14% (...) Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a argumentat seful statului.

Totodata, el a argumentat ca a prezentat aceste date pentru ca "in ultima perioada se cauta sacul cu bani, pe care Guvernul care se pregateste sa plece spune ca l-a lasat, Guvernul care se pregateste sa vina spune ca nu l-a gasit".

"Sigur, eu nu vreau sa fiu arbitru in disputele politice dintre partide, dar pentru corecta informare doresc sa stiti aceste lucruri", a punctat Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ministrul Muncii: Sunt oameni care asteapta 5 luni pensia