"Eu acum trebuie sa fiu mult mai atent decat eram in opozitie cu acest gen de mesaje. Predictia de 1,5% crestere economica - Comisia Europeana incepe sa fie mai putin optimista in ceea ce priveste toate tarile europene - sa zicem si sa speram ca este inca una realista. Nu exista insa nicio varianta in care sa depasim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA", a spus Ponta.

El a admis ca tinta de 1,5% crestere economica reprezinta prea putin pentru ca Romania sa poata rambursa datoriile, obligatie pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat ca exista un potential de crestere economica daca va exista o administratie mai eficienta, daca vor fi atrase venituri din agricultura si energie si daca va exista un climat de afaceri care sa favorizeze crearea locurilor de munca.

"Mai greu va fi sa mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (...) Dependenta de exporturile catre tari din Uniunea Europeana este punctul nostru slab, daca reusim prin politici guvernamentale si prin inteligenta diplomatica sa deschidem alte piete decat Uniunea Europeana pentru exporturile romanesti, atunci acel obiectiv (al unei cresteri economice mai mari-n.r.) devine realist", a adaugat Ponta.

El a anuntat in acest sens ca intentioneaza sa efectueze anul acesta o vizita in China, la Beijing, dupa ce, la inceputul lunii iunie, la Bucuresti va fi organizata o reuniune cu mai multi prim-ministri din state UE, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, cu tema legata de sprijinul financiar al UE pentru perioada 2014-2020.

Citeste si:

Comisia Europeana se asteapta la o crestere economica a Romaniei de 1,4% in acest an, potivit prognozei economice de primavara a UE, mai redusa fata de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.

Expertii CE, FMI si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti in perioada 24 aprilie-9 mai pentru evaluarea acordurilor cu Romania, au anuntat la finalul misiunii ca estimeaza un avans economic de circa 1,5% pentru Romania in acest an.

Pentru anul urmator, Comisia a redus prognoza de crestere economica a Romaniei de la 3,4%, cat anticipa in toamna, la 2,9%.

Sursa foto: Guvernul Romaniei