Ponta a precizat ca prudenta fiscala trebuie sa fie insotita de o „politica rationala de promovare a cresterii”, precum si de o „plasa de siguranta pentru categoriile cele mai vulnerabile”, adaugand ca una dintre sarcinile sale este aceea de a „repara” ceea ce considera a fi fost greseli ale predecesorilor sai.

Premierul, care a raspuns in scris intrebarilor adresate de Wall Street Journal, a declarat ca modelul sau este Tony Blair, fostul premier britanic care a revigorat stanga politica britanica in anii 1990.

Jurnalistii publicatiei de business subliniaza ca spatiul de manevra al lui Ponta este restrictionat de regulile UE, de intelegerea cu FMI si de pietele sensibile, care au determinat moneda romaneasca, leul, sa scada la nivele record fata de euro la sfarsitul lunii aprilie, sub influenta temerii ca angajamentul acestuia de a mentine austeritatea ar putea fi ezitant.

Ponta a mentionat ca „incertitudinea este normala in primele cateva zile ale unui nou guvern”, dar a prezis ca „moneda isi va reveni.”
El a afirmat ca este gresit sa se considere ca romanii se opun masurilor de austeritate in general.

Citeste si:

In schimb, mania publica a fost declansata de masurile luate de predecesorii sai, printre care se numara reducerea generala cu 25% a salariilor din sectorul public, spune Victor Ponta.

Liviu Voinea, care va deveni secretar de stat la Ministerul de Finante, a declarat ca guvernul intentioneaza sa realizeze un buget echilibrat atat prin reducerea cheltuielilor inutile, cat si prin cresterea veniturilor.

"Nu vom renunta la disciplina fiscala. Dar nu poti stabiliza economia, daca destabilizezi familiile si oamenii”, a aratat Voinea.