"Este vorba despre un guvern special in conditii speciale, cu un mandat pana la alegeri (parlamentare din noiembrie 2012 – n.r.). Nu ascund ca intentia este ca in cele sase luni sa performam cat mai mult, astfel incat in baza votului din alegerile populare sa continuam guvernarea", declara increzator actualul premier Victor Ponta, la inceputul lunii mai, la prezentarea noului Guvern.

Executivul condus de Victor Ponta a fost investit de Parlament, cu 284 de voturi "pentru" si 92 de voturi "impotriva", conform rezultatului anuntat oficial in plenul Parlamentului, desi erau necesare voturile favorabile a 231 de parlamentari. Aceasta investire a reprezentat, insa, a sasea ceremonie de depunere a juramantului de catre ministrii unui Cabinet la Palatul Cotroceni in fata lui Traian Basescu, aflat de opt ani la conducerea tarii, dupa experimentele Tariceanu, Boc si Ungureanu.

Dar, dincolo de pasiunile doctrinare la moda ale unora sau interesele existente pe scena politica romaneasca, numirea lui Florin Georgescu in functia de ministru al Finantelor si vicepremier in noul Guvern, venit din pozitia de prim-viceguvernator al BNR, „reprezenta o garantie ca politicile bugetare nu vor duce la derapaje”, dupa cum declara chiar Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, facand probabil referire la fostele investituri la finante din era Boc, precum Gheorghe Pogea, care a contribuit decisiv la adanicrea recesiunii din Romania prin impozitul forfetar sau domnul Ialomitianu.

"Din punct de vedere al conlucrarii cu Ministerul Finantelor Publice si in general cu politica economica a Guvernului, din punct de vedere al mixului de politici fiscale si monetare este categoric un castig. Avem de colaborat cu o persoana cu o vasta experienta si in domeniul financiar-fiscal, dar si in domeniul bancar", a afirmat seful bancii centrale.

Insa, parca in ciuda declaratiilor guvernatorului BNR si optimismului aratat de noul premier, situatia politica continua sa se deterioreze dupa caderea Executivului condus de Mihai Razvan Ungureanu (MRU) si isi arata primele efecte si in economie, sensibila si vulnerabila la astfel de situatii. Cursul de schimb a reactionat primul la caderea guvernului MRU si a continuat sa atinga maxime istorice in fiecare zi. BNR si-a intrerupt ciclul de reducere a politicilor monetare, pe fondul situatiei politice si nici Bursa nu parea a fi indiferenta la contextul actual din tara.