Documentul incluzand noile tinte a fost inregistrat de catre Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform noilor proiectii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (fata de 2,3% din PIB prezentat anterior) in termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) si la 2,2% in metodologia cash (fata de 1,9% din PIB anterior), in timp ce tinta pentru anul viitor a fost ridicata de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 si 2015, tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 1,2%, respectiv 0,9%.

"Este o tinta situata sub limita prevazuta de Tratatul de la Maastricht, de 3%, si, luand in calcul si perspectiva anului 2014 (in vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arata in document.

Programul transmis CE include si o noua tinta a datoriei guvernamentale, Executivul anuntand ca pentru acest an se estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB anuntat anterior), iar in perioada 2013-2015 nivelul estimat al datoriei publice se va situa sub 34% din PIB (fata de sub 33,5% din PIB avansat anterior).

Citeste si:

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii mai, ca rezerva de 5 miliarde de euro existenta la Ministerul de Finante este intangibila, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar marirea salariilor bugetarilor se poate face prin intelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentand 0,56 % din PIB, incadrandu-se totusi in tinta de deficit stabilita cu FMI prin ajustare cu investitiile realizate, potrivit datelor prezentate la finele luinii martie de Ministerul Finantelor.