Dupa ce Grecia va ramane fara euro, investitorii isi vor indrepta privirea spre Portugalia, o economie tot mai slabita, iar apoi vor urma Spania si Italia, a spus economistul Tyler Cowen la Bucuresti.
“Puneti-va fiecare dintre voi o intrebare simpla. Imaginati-va ca sunteti investitori; unde veti pune acei bani: intr-o banca din Grecia ori intr-una din Germania? Cu totii stim raspunsul: este mai intelept sa iti depui banii intr-o banca din Germania, Statele Unite ori Elvetia”, a spus Tyler Cowen in fata unei auditoriu format din studenti, economisti si jurnalisti.

Pe pietele financiare, multi investitori pariaza deja pe falimentul Greciei si iesirea statului din zona euro. Totusi, zona euro si-a reiterat sustinerea "de neclintit" fata de mentinerea Greciei in uniunea monetara, intr-un moment in care aceasta tara incearca sa gaseasca o solutie la criza politica ce ii influenteaza viitorul.

Tyler Cowen, director general al Mercatus Center George Mason University, a fost inclus in 2011 Top 100 Global Thinkers de catre revista Foreign Policy.

In urmatorul an, cel mai probabil vara aceasta, in opinia lui Tyler Cowen, o cantitate mare de euro va iesi din Grecia, astfel incat economia elena va ramane fara bani, iar guvernantii se vor trezi a doua zi dimineata ca vor trebui sa plateasca pensii si salarii. „Economia Greciei va ramane fara bani, creditarea se va comprima, tot mai multi oameni vor ramane fara serviciu, iar statul intra in faliment”, a spus Cowen. Ce se va intampla apoi? „Guvernul va lua o bucata de hartie pe care va scrie ca datoreaza grecilor bani”.

Mai departe, respectiva bucata de hartie nu poate fi convertibila in moneda euro, astfel incat numele se va schimba in drahma. “Bancile portugheze sunt slabite, iar economia se comprima. Dupa Grecia urmeaza Portugalia, iar apoi Italia si Spania. (…) Cunosc multi specialisti care cred ca urmeaza si Franta, insa eu nu sunt de acord. Francois Hollande va continua politica lui Sarkozy, in ciuda celor declarate in campania electorala doar sa para un candidat diferit.”

Agentia de evaluare Fitch a avertizat recent ca o iesire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetara. Astfel, este probabil ca toate ratingurile tarilor din zona euro sa fie puse sub supraveghere, iar statele care au deja perspectiva negativa sunt cele mai expuse la o retrogradare imediata. Tarile cu perspectiva negativa a calificativelor sunt Franta, Italia, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia, Slovenia si Belgia.

Pe langa Grecia, ministrii de finante din zona euro sunt preocupati de problemele Spaniei, care a anuntat o reforma bancara. Situatia bugetara a Spaniei este dificila, aceasta promitand ca va avea in anul urmator un deficit de 3 la suta din PIB, dar deficitul public va ajunge la 6,3 la suta in cazul in care nu vor fi luate noi masuri de reducere a cheltuielilor.

In schimb, economia din Turcia si cea din Columbia o vor duce mai bine in perioada urmatoare, in opinia lui Cowen. “In ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, sunt optimist, insa nu pentru urmatorii cinci ani. Internetul va revolutiona economia in urmatorii douzeci de ani, cand site-ul va deveni mai important decat magazinul pentru retaileri ca Mango, Zara sau Banana Republic”.

Tyler Cowen a lansat in cadrul unei conferinte organizata de Universitatea Romano-Americana, varianta in limba romana a cartii „Creeaza-ti propria economie”, publicata de Editura Publica. Tyler Cowen, unul dintre cei mai apreciati economisti ai zilelor noastre, demonstreaza cum lumea super-interconectata ne schimba modul in care gandim. „Fie ca facem micro-blogging pe Twitter sau ne imprietenim pe Facebook, segmentam informatiile culturale in franturi din ce in ce mai mici, pe care le ordonam si le reorganizam in mintile si in computerele noastre, astfel incat acestea sa raspunda nevoilor fiecaruia dintre noi. Cumparam cate o melodie de pe iTunes si alcatuim playlisturi, in locul unui album intreg, structurat dinainte de catre producatori si artisti.”

Dupa cum arata Cowen, acum putem mai mult decat oricand sa ne conturam vietile in asa fel incat sa ne satisfacem cele mai profunde dorinte, aducand la randul nostru contributii profunde si valoroase la existenta celor din jur. Cu alte cuvinte, ne putem crea propria economie - traind, in mod mai inteligent, o viata mai fericita si mai implinita.

Blogul Lui Tyler Cowen, Marginal Revolution este unul dintre cele mai citite bloguri de specialitate din lume si este considerat de revista Time pe locul 3 in Top 25 Best Financial Blogs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri