Fitch: Romania va inregistra in acest an o crestere economica egala cu media ECE

Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, egala cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constranse pe termen scurt si mediu atat de factori externi, cat si interni.

Din cauza factorilor adversi existenti, obiectivele ambitioase de reducere a deficitelor bugetare in perioada 2012-2013 vor fi dificil de indeplinit, in pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscala, scrie Mediafax.

In opinia Fitch, prevalenta perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul si centrul Europei care au aderat la UE in 2004 si 2007, cu exceptia Sloveniei si Ungariei, care au perspective negative, scot in evidenta ca ratingurile sunt bine sustinute la nivelurile actuale.

Romania are ratingul "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch.

Agentia anticipeaza ca Romania si regiunea ECE vor inregistra in 2012 o crestere economica de 1,6%. In 2011, tarile din regiune au consemnat o crestere medie a PIB de 3,1%.

FMI prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans economic de 1,5%.

Amploarea cu care va incetini cresterea economica din regiune este similara cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al tarilor ECE.

Pe ansamblu, Fitch considera ca 8 din cele 10 state din regiune vor avea cresteri economice in acest an. Pentru Cehia este anticipata stagnarea PIB, iar in cazul Ungariei o contractie de 0,5%. Agentia prognozeaza un avans economic de 2,8% in Polonia si de 1,5% in Bulgaria.

Scenariul de baza luat in calcul de Fitch pentru economia Germaniei prevede o incetinire marcanta a cresterii exporturilor tarilor ECE in acest an, urmata de o revenire partiala in 2013.

In pofida intentiilor Chinei de a creste investitiile si legaturile comerciale cu Europa Centrala si de Est, este improbabil ca tarile din regiune sa aiba beneficii semnificative pe termen scurt din diversificarea comertului international catre Asia si alte regiuni dinamice ale lumii.

Consumul privat si cheltuielile guvernamentale vor fi constranse de masurile de austeritate, somajul ridicat, nivelul ridicat al datoriilor in unele state si reticenta bancilor de crestere a activelor, in conditiile in care bancile mama sunt presate de autoritatile de reglementare sa isi consolideze capitalul, se arata in raport.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri