Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingul Romaniei pentru credite in moneda straina pe termen lung la "BBB-", cu perspectiva stabila, decizia reflectand deficitul bugetar mai mic si cresterea economica peste asteptari de anul trecut.

"Finantele publice sunt in mare masura sub control. Fitch anticipeaza ca deficitul bugetar va scadea usor in 2014-2015, prognoza insotita de anumite riscuri avand in vedere ca 2014 este an electoral, cu alegeri parlamentare in trimestrul al doilea si prezidentiale in trimestrul al patrulea", se arata in comunicat, potrivit Mediafax.

Ratingul pentru credite in moneda locala pe termen lung a fost reafirmat la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch.

Plafonul de tara al calificativelor Romaniei a fost confirmat la "BBB+", iar ratingul de credit pe termen scurt a fost mentinut la "F3".

"Neintelegerile dintre partenerii de coalitie au condus, in februarie, la ruperea Uniunii Social Liberale (USL), iar tensiunile dintre presedinte si premier au crescut recent, dupa o perioada relativ calma. Fitch se asteapta la instalarea unui nou guvern in curand, dar nu poate exclude ca socurile interne si externe sa afecteze rezistenta manifestata pana acum de piata romaneasca fata de volatilitatea generata de reducerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a Statelor Unite", se spune in comunicat.

Agentia de rating anticipeaza ca datoria guvernamentala va creste la 40% din PIB in 2014-2015, deoarece guvernul va profita de conditiile favorabile de finantare pentru a plasa obligatiuni pe piata. Dincolo de anul 2015, Fitch estimeaza ca datoria de stat va scadea treptat.

Ratingul ar fi influentat pozitiv de accelerarea cresterii economice si imbunatatirea increderii ca Romania reduce diferenta de venit fata de celelalte state UE, evolutii care ar putea fi sustinute, spre exemplu, de reforme structurale in zona companiilor de stat, a sistemului de sanatate publica si a administratiei publice, se spune in comunicat.

Totodata, o reducere mai accelerata a gradului de indatorare externa ar influenta pozitiv ratingul Romaniei, noteaza agentia.

Pe de alta parte, ratingul ar fi influentat negativ de "o relaxare fiscala semnificativa care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice".
De asemenea, "incetinirea sustinuta a implementarii reformelor structurale cheie, cauzata spre exemplu de instabilitatea politica", ar afecta calificativul de credit al Romaniei.

In plus, ratingul Romaniei este vulnerabil la aparitia unor socuri macroeconomice sau geopolitice externe.

Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat anul trecut o crestere peste asteptari, de 3,5%, datorita evolutiei solide din agricultura si industrie, ceea ce influenteaza pozitiv ratingul de tara. Pe partea de cerere, exporturile au fost singurul contribuitor la cresterea economica, cererea interna mentinandu-se la un nivel slab.
Fitch anticipeaza o crestere eocnomica de 2,8% in acest an, cu o contributie mai buna din partea cererii interne, in principal datorita investitiilor.
Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste vanzarea unor participatii la companiile de stat, insa aparitia unui trend mai solid al cresterii economice depinde de implementarea reformelor structurale.
Trendul de crestere economica al Romaniei "este mai slab si mai volatil" fata de media statelor cu rating in zona "BBB", noteaza Fitch.
Avand in vedere scaderea deficitului de cont curent la 1,1% din PIB in 2013, economia romaneasca a absorbit dezechilibrele externe mari din trecut, iar rezervele tampon, inclusiv acordul preventiv cu FMI si UE, sunt semnificative atat in zona fiscala, cat si in ceea ce priveste platile externe, noteaza Fitch.
Fitch considera ca sectorul bancar nu prezinta riscuri semificative sau vulnerabilitati pentru ratingul de tara, deoarece bancile sunt bine capitalizate, iar raportul dintre credite si depozite a scazut la aproape 100%.
Totusi, calitatea activelor reprezinta un motiv de ingrijorare, avand in vedere ca creditele neperformante au ajuns la 21,9% la finele anului trecut, fata de 18,2% la sfarsitul lui 2012 sau 7,9% in 2009, avertizeaza Fitch.
Standard & Poor's atribuie Romaniei ratingul "BB+", cu perspectiva pozitiva.
Moody's califica Romania la "Baa3", cu perspectiva negativa.
Ministerul Finantelor Publice a planificat pentru luna martie emisiuni in moneda nationala in valoare de 2,68 miliarde de lei, dar si o licitatie pentru obligatiuni pe cinci ani in valuta, de 200 milioane euro, luna viitoare ajungand la scadenta titluri in valoare de circa 5 miliarde lei.
Trezoreria a atras in acest an 7,931 miliarde lei si 478,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri