Agricultura si comertul au franat contractia economiei in T1

Scaderea economiei in primul trimestru a fost limitata de performantele bune inregistrate in agricultura, informatii, comunicatii si comert, in timp ce scaderile cele mai importante de activitate s-au inregistrat in administratia publica, urmate de constructii, tranzactii imobiliare si industrie, potrivit Mediafax.

Institutul National de Statistica a anuntat miercuri datele estimate pentru primul trimestru, care confirma evolutiile anuntate in comunicatul semnal, respectiv o scadere a PIB fata de trimestrul IV din 2011 cu 0,1%, dar o majorare cu 0,3% fata de primul trimestru de anul trecut.

PIB-ul s-a cifrat la 109,7 miliarde lei in preturi curente serie bruta, respectiv de 145 de miliarde lei in preturi curente, serie ajustata sezonier.

Intrucat PIB-ul a coborat doua trimestre consecutive in raport cu trimestru precedent, economia se considera ca a intrat in recesiune tehnica.

Potrivit INS, agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,6%, comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante cu 0,7% si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 0,6%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%).

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii seminificative a formarii brute de capital fix (+11,8%).

Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodariilor populatiei a inregistrat o majorare cu 0,6%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri