Productia industriala a scazut in primele patru luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 0,2% ca serie bruta, dar ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 1,1%, potrivit datelor anuntate luni de INS.

Evolutia a fost determinata de scaderea industriei extractive (2,6% serie bruta) si industriei prelucratoare (1,2%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 7,5%, scrie Mediafax.

"Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+4,9%), in industria energetica (+4,7%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%), in timp ce scaderi au fost inregistrate in industria bunurilor intermediare (-7,3%) si in industria bunurilor de uz curent (-1,7%)", arata INS intr-un comunicat.

In luna aprilie productia industriala, serie bruta, s-a redus fata de luna precedenta cu 9,9%, ca urmare a scaderii tuturor sectoarelor industriale - industria extractiva s-a comprimat cu 10,8%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 10,4%, iar industria prelucratoare cu 9,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri - industria bunurilor de capital (13,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (11,6%), industria energetica (9,5%), industria bunurilor de uz curent (8,6%) si cea a bunurilor intermediare (6,7%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,1% fata de luna precedenta.

Comparativ cu aprilie 2011 productia industriala, serie bruta, a ramas la acelasi nivel cu cel din luna corespunzatoare din anul precedent. Industria extractiva si industria prelucratoare au scazut cu 7,7%, respectiv cu 0,3%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 5,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (10,9%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (5,2%) si in industria energetica (2,6%) si scaderi in industria bunurilor intermediare (8,3%) si in industria bunurilor de uz curent (4,2%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, a crescut cu 2,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Productia industriala in scadere, trasa in jos de sectorul extractiv