Pawel Musial (foto), CEO-ul lantului de magazine Profi, spune ca statul roman nu face nimic pentru a ajuta antreprenorii si afacerile locale sa ramana in tara, taxele „aberante” fiind doar una dintre problemele jucatorilor autohtoni.
„In Romania avem unele taxe pe care nu pot decat sa le caracterizez decat ca fiind medievale si aberante. Platim taxe pana si pe camioanele care imi aduc marfa in magazin. Din cauza acestora, costurile logistice ale multor magazine ajung sa reprezinte chiar si 6% din costurile totale; este ceva nemaintalnit”, a declarat polonezul in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Fondurilor de Private Equity din Sud-Estul Europei.

Acesta adauga si faptul ca lipsa unui TVA diferentiat este o alta problema majora pe care retailerii o au in Romania.

„Pe langa muntele de birocratie pe care il avem de depasit din cauza legilor romanesti, mai trebuie sa trecem si peste muntele de birocratie inventat de UE, care periodic se gandeste sa mai adauge niste conditii care sa faca viata antreprenorilor si a oamenilor de afaceri ‚mai usoara’. Inteleg si TVA-ul, as plati si 27% si tot as putea sa operez, insa nu inteleg de ce in Romania trebuie sa platesti o taxa de valoare adaugata pe zahar sau faina, sau lapte, unde nu e nicio valoare adaugata. In alte tari se accepta TVA diferentiat, in Romania nu. De ce mie mi se inventeaza tot felul de taxe iar tiganul din strada nu plateste nimic?”, spune Pawel Musial, care adauga faptul ca Polonia reuseste sa isi mentina business-urile pe plan local, tocmai datorita masurilor care sprijina antreprenorii.

Retailerul Profi, controlat de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, are un lant de 122 de magazine la nivel national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri