Mediul de afaceri poate fi supus unor presiuni suplimentare daca criza politica se acutizeaza, iar degradarea climatului de business poate constitui o preconditie pentru o taiere de rating, sustin analistii de la Coface.

Recentele tensiuni politice, care au culminat cu suspendarea presedintelui Traian Basescu, pot avea un efect considerabil asupra economiei si implicit in ceea ce priveste ratingul de tara doar daca criza politica se acutizeaza si va creea presiuni suplimentare asupra mediului de afaceri.

"Turbulentele politice pot fi transferate catre sectorul microeconomic prin deprecierea monedei nationale si cresterea costurilor de finantare a datoriei publice si a deficitului bugetar, care se vor transpune atat in sectorul public cat si in cel privat", au declarat analistii de la Coface, pentru wall-street.ro.

Deocamdata, putem sune ca moneda nationala a fost puternic afectata de criza politica, in conditiile in care patru sedinte la rand a facut noi maxime istorice. Leul s-a depreciat in ultime cinci sedinte cu circa 1%, de la 4,4715 lei/euro, la 4,5206 lei/euro.

De asemenea, costurile de imprumut ale Romaniei pe pietele internationale, reflectate de valoarea CDS-urilor, au crescut. In acelasi timp, si pe piata locala randamentele platite de Finante la titlurile de stat au urcat pe fondul tensiunilor politice, dupa cum arata secretarul de stat in MFP Cristian Sporis.

Totusi, specialistii Coface subliniaza ca "daca acordurile cu FMI si Comisia Europeana se mentin si situatia politica se va stabiliza, nu exista nici un motiv sa ne asteptam ca recentele tensiuni politice sa afecteze decisiv riscul de tara".

Prin ce canale pot tensiunile politice sa loveasca economia reala?

Potrivit Coface, daca tensiunile de pe scena politica locala vor persista, putem vorbi despre anumite riscuri care pot avea repercursiuni asupra economiei reale.

Acestea se vor propaga prin urmatoarele canale:

• Cresterea costurilor de finantare a datoriei publice si a deficitului bugetar
Anul trecut, Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI, dupa ce a raportat un deficit de 4,35% din PIB. Fondul ceruse Romaniei sa nu depaseasca tinta de 4,4% din PIB.

Pentru acest an autoritatile si-au stabilit o tinta de 2,2% din PIB, dar analistii spun ca este foarte probabil ca aceasta sa fie depasita, avand in vedere ca in primele cinci luni din an deficitul a urcat la 1,2% din PIB.

• Revenirea Finantelor pe pietele externe pentru a se imprumuta poate fi mai dificila, fapt ce poate determina statul sa se reorienteze pe plan local. Aceasta miscare va influenta negativ lichidatea disponibila mediului privat (efectul de evictiune)
Mediul privat a atras de repetate randuri atentia asupra efectului de evictiune, care determina detrmina o subfinantare a firmlor, intrucat statul atrage toate lichiditatile din piata. Totusi, bancherii spun ca deocamdata nu este cazul sa ne facem griji, intrucat bani sunt destui, dar nu este cerere.

• Dependenta de intrarile de capitaluri din strainatate, iar tensiunile la nivel european, cumulate cu cele locale, au un impact negativ asupra acestora.

Cand riscam o taiere de rating?

Orice decizie de taiere de rating este bazata pe o serie de preconditii pe care o tara trebuie sa le "bifeze" pana sa fie retrogradata.

Metodologia Coface difera, insa, semnificativ de aceea a ratingurilor suverane clasice, care pondereaza mai mult indicatori precum situatia politica si echilibrele macroeconomice, indicand riscul privind incapacitatea de plata a datoriilor suverane, in special cele in valuta.

In schimb, prin metodologia de stabilire a ratingului de tara, Coface masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara, promovand astfel o concentrare mai ridicata asupra mediului de afaceri.

Astfel, sunt luate in considerare perspectivele economice si politice ale tarii, experienta de plata a Coface, in calitate de asigurator de credite comerciale si climatul de business, iar orice inrautatire a acestor indicatori poate conduce la decizia de scadere a ratingului de tara.

"Perspectivele negative sau degradarea riscului de tara pot fi cauzate in principal de cresterea intarzierilor la plata intre companii si degradarea mediului de afaceri (marcat prin cresterea insolventelor si efectul de domino pe care acestea il au in economie, impactul negativ al arieratelor, subventionarea companiilor de stat cu pierderi si denaturarea concurentei in piata)", au precizat analistii Coface.

Actualul calificativ privind riscul de tara acordat Romaniei de Coface, in ianuarie 2012, este B, nemodificat fata de septembrie 2011.

Aceasta clasa de risc indic un mediu economic si politic instabil, capabil s afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

Evaluarea riscului de tara Coface este disponibila pentru 157 de tari, cu 7 clase de risc: A1, A2, A3, A4, B, C, D si este realizata cu frecventa bianuala.

1. Credeti ca riscam o taiere de rating ca urmare a tensiunilor de pe scena politica?


Citeste si O vara cu politicieni care arata ca nu am evoluat: cum ne mancam intre noi fara investitii straine


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri