Informatiile au fost transmise printr-un comunicat al Adminsitratiei Prezidentiale privind sedinta de joi a CSAT, care a avut ca tema, printre alte, situatia juridica si economica a Hidroelectrica.

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011, scrie Mediafax.

"S-a constatat ca societatea era in stare de insolventa inca de la sfarsitul anului 2010, situatie provocata, in principal, de contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice care au avut drept consecinta pagubirea societatii in perioada 2006 - 31 mai 2012 cu suma de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,2-1,3 miliarde de euro. Au fost prezentate masuri intreprinse de noua conducere a Ministerului Economiei si de Guvern pentru redresarea societatii, in sensul cresterii eficientei energetice si economice in producerea de energie electrica", se arata in comunicat.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.

Unul dintre contracte, cel al Euro-P.E.C. Galati, a fost denuntat la finele lunii iunie, din cauza datoriilor, de 37,8 milioane de lei. Contractul a provocat Hidroelectrica pierderi de 118,5 milioane lei.

"Se anticipeaza ca, in cursul saptamanii 16-22 iulie 2012, vor fi denuntate contracte si cu alte societati comerciale. In acest mod, se va putea intra in legalitate in privinta procedeelor utilizate de Hidroelectrica pentru comercializarea energiei electrice pe piata concurentiala, prin OPCOM", se mai arata in comunicatul citat.

Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, iar autoritatile s-au angajat in relatia cu FMI sa vanda pe bursa 10% din actiunile companiei.