Grecia este privita de majoritatea investitorilor ca fiind prima tara care ar putea parasi zona euro, insa, in ultima perioada, Finlanda da semne ca ar dori sa renunte la moneda unica.
Cel care a creat noua furtuna europeana este ministrul de externe finlandez, Erkki Tuomioja, care a declarat ca tara sa se pregateste sa iasa din zona euro.

“Nu exista reguli pentru iesirea din zona euro, insa este doar o chestiune de timp. Fie nordul sau sudul vor iesi din uniunea monetara pentru ca aceasta camasa de forta valutara nu face decat sa provoace probleme pentru milioane de persoane si sa distruga viitorul Europei”, a mentionat Tuomioja, citat de The Telegraph.

Finlanda are o populatie la jumatate fata de cea a Greciei, insa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este cu 40% mai mare decat cel al statului elen. Economia finlandeza a crescut cu 0,6% in trimestrul doi comparativ cu perioada similara din 2011, in schimb Grecia a raportat o scadere a PIB de 6,2%, cea mai drastica din Uniunea Europeana.

Declaratiile lui Erkki Tuomioja au mai fost „indulcite” de catre ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, care a precizat ca tara este „100 la suta” angajata in a pastra moneda unica.

El a denuntat si propunerea lui Timo Soini, liderul partidului Adevaratii Finlandezi, de a ridica un Zid al Berlinului" care sa desparta Nordul de Sud in cadrul zonei euro.

De ce ar vrea Finlanda sa iasa din zona euro?


Finlanda este unele dintre putinele tari din zona euro care detine rating maxim triplu A. Politicienii finlandezi au amenintat de multe ori ca nu trebuie sa exista o responsabilitate colectiva a datoriilor si pentru riscurile altor state, tocmai pentru a nu afecta costurile bune de finantare ale tarii.

De altfel, Finlanda considera ca investitorii privati ar trebui sa suporte in mai mare masura un eventual bailout a unei tari din zona euro. Autoritatile se bucura si de sustinerea populatiei, un numar tot mai mare de finlandezi regretand adoptarea monedei unice.

Insa, oamenii de afaceri se opun unui exit al tarii din zona euro, invocand efectele devastatoare asupra economiei.

„Inainte foloseam marca, rubla sau dolarul. Mereu ne loveam de cursuri de schimb nefavorabile atat la cumparare, cat si la vanzare”, explica Veli Vento managerul Well Finland Oy, o companie alimentara din Helsinki care exporta in Rusia, potrivit Bloomberg.

Ben May, economist la Capital Economics, spune ca Finlanda, in aceeasi masura ca si Grecia, ar putea pune viitoarul zonei euro in pericol cu pozitia sa dura in ceea ce priveste viitoarele planuri de salvare.

„Pozitia extremista a Finlandei cu privire la acordarea de sprijin economiilor periferice creste riscul ca zona euro sa nu puna in aplicarea masurile necesare pentru mentinerea numarului de membrii din Uniunea Economica si Monetara”, a afirmat May, conform CNBC.

Finlanda a avut de infruntat aceleasi greutati in urma cu peste 20 de ani precum Grecia in prezent. Tara a trecut printr-o criza bancara sistemica la inceputul aniilor 1990 si a reusit sa o depaseasca prin austeritatea si prin devalorizarea monedei. Masurile au dus ca Finlanda sa ajunga de la un deficit bugetar de 9,4% din PIB la un excedent de 7,9% din PIB pana in anul 2000.

Ca atare, „nu este greu de inteles de ce Finlanda este exasperata de cererile grecilor pentru niste masuri de consolidare fiscala mai oneroase”, a adaugat May.

Iesirea din zona euro, mit sau realitate?


Ce parea la un moment dat sigur, iar cei mai sceptici dintre analisti numarau orele si secundele pana cand Grecia va iesi din zona euro, s-a dovedit a fi doar o alta previziune neconfirmata.

Grecii au trecut cu bine peste alegeri, au reusit sa formeze un guvern, iar acum premierul Antonis Samaras doreste „un pic de aer” pentru a pune in aplicare reformele structurale in tara sa. Cerere care, probabil, ii enerveaza si mai mult finlandezi.

„Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a declarat Samaras.

Grecia trebuie sa realizeze economii de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani prin taieri bugetare drastice si reforme structurale.

Cu toate acestea, liderii UE sunt convinsi ca noul guvern elen va rezolva toate problemele tarii si indeamna Grecia sa continue reformele pentru a ramane in zona euro. Poate cei mai putin convinsi de acest optimism sunt finlandezii.

Finlanda s-a aflat in istorie sub dominatia a doua imperii, regatul Suediei si Imperiul Rus. De stapanirea Rusiei a scapat in urma dezordinii create de revolutia bolsevica din 1917.

Finlanda a aderat de bunavoie la „imperiul” Uniunii Europene in 1995, an in care numele euro a fost adoptat oficial. Este greu de crezut ca tara va dori sa paraseasca zona euro, dar nu este improbabil, mai ales in cazul unei revolutii in Uniune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri